Thuiszorg in het nauw door invoering marktwerking

Het gaat niet goed met de thuiszorg. Sinds de introductie van de marktwerking zijn honderden medewerkers opgestapt en dreigen nog eens enkele honderden werknemers ontslagen te worden.

Vakbonden spreken er schande van en de SP is inmiddels een petitie begonnen.

De marktwerking in de thuiszorg is begin 2007 ingevoerd. De gemeenten kopen sindsdien zorg in bij commerciële partijen. De praktijk leert dat veel gemeenten dit zo voordelig mogelijk doen. Tegen bodemprijzen levert de thuiszorg dan vaak alfahulpen. Meer ervaren of hoger opgeleide krachten krijgen daardoor minder werk en worden in sommige gevallen overbodig. Evean in Noord-Holland heeft 400 thuiszorgers aan de dijk gezet, ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen voelt zich ook genoodzaakt personeel te laten gaan.

Alfahulpen leveren niet dezelfde zorg als ervaren personeel. Ze verrichten uitsluitend huishoudelijk werk en zijn niet opgeleid en toegerust om ouderen en chornisch zieken te begeleiden met medicijngebruik en hulpmiddelen. Ook missen ze vaak kennis om op te merken dat iemand veeenzaamt of geestelijk achteruitgaat.

De SP luidt de alarmbel op haar website. "De kwaliteit van de thuiszorg gaat hard onderuit. Het comité Zorg geen Markt is een actie begonnen onder de slogan 'Stop de uitverkoop van de thuiszorg!" Volgens vakbonden is het niet de vraag of maar wanneer de eerste acties volgen.