Van bezorgschaamte tot windterreur: kies het woord van het jaar

Volgens Van Dale leven we nu in het nulrentoceen, het tijdvak waarin we geen rente meer op de spaarrekening ontvangen. Het is een van de woorden die genomineerd zijn voor de verkiezing van het Woord van het jaar 2019. Wat is uw favoriet?

Woordenboekmaker Van Dale stelde op basis van suggesties van het publiek een lijst van negentien woorden samen die kans maken op de titel ‘Woord van het jaar’. Maar waar woorden als ‘boomer’, ‘bezorgschaamte’, ‘stekkersubsidie’ en ‘vleeswroeging’ weinig opheldering nodig hebben, zijn niet alle woorden even duidelijk. We lichten er daarom enkele toe.

Foeigesprek

Een indringend gesprek van een politiefunctionaris met de (vermoedelijke) dader van een misdrijf.

Luchtvluchteling

Dit is geen vluchteling die in alle luxe met het vliegtuig arriveert, maar iemand die vanwege problemen met de luchtwegen naar een andere regio moet verhuizen.

Stalguerrilla

Van Dale omschrijft dit als de illegale bezetting van een stal uit protest tegen intensieve veehouderij.

Verthuizen

In plaats van verhuizen het eigen huis een nieuwe inrichting geven.

Windterreur

(Extremistisch) verzet tegen de plaatsing van windmolens, dat door overheidsvertegenwoordigers als terreur wordt gepresenteerd.

Wat is volgens u het woord van het jaar? U kunt tot 16 december stemmen op de website van Van Dale, maar wij zijn zelf ook benieuwd. U kunt hieronder een reactie achterlaten.

Van bezorgschaamte tot windterreur: kies het woord van het jaar

Reactie toevoegen

2 Comments

Door amackenbach1@kp... (niet gecontroleerd) op vr, 13-12-2019 - 00:53

alles moet tegenwoordig eco zijn.Men kende vroeger dat woord geen eens.Milieuvriendelijk betekent het. Kan dat nog in deze tijd met zoveel mensen die van alles willen hebben?

\\

Door Rick Van Reij (niet gecontroleerd) op do, 12-12-2019 - 10:04

Omdat het woord klimaatspijbelaar de waanzin van de dag is en een goed escuus om even vrij te zijn, je kan namelijk ook op zaterdag protesteren.