Vergrijzing is overdreven

Aan het einde van het jaar kwam het AD met positief nieuws over de vergrijzing. Alle aandacht van de politici en media is overdreven, er zijn reserves bij de overheid en particulieren. Laten we oog hebben voor de echte problemen.

De positieve geluiden zijn afkomstig van Paul Schnabel, directeur van het Centraal Cultureel Planbureau (SCP) en Alexander van de Kerkhof, directeur van de 50-PlusBeurs. Beide heren vinden alle aandacht voor de vergrijzing in de media en politiek onzin. Volgen Schnabel zijn we na Ierland het minst vergrijsde land van Europa, is er op allerlei manieren geld gereserveerd voor de kosten van de vergrijzing en werken er steeds meer 50-plussers, bovendien gaan steeds meer 65-plussers als zelfstandigen aan de slag.
 
Van de Kerkhof wijst op de positieve invloed van de ouderen in de Nederlandse samenleving. “Ouderen zijn dé vrijwilligers van Nederland die sportverenigingen, goede doelen en wijkcentra laten draaien. Ook wijst hij op de reserves van de ouderen in de vorm van spaargeld en overwaarde eigen woning. Volgens Van de Kerkhof gaan ze dat geld ooit uitgeven en stimuleert het zo de economie.
 
Schnabel wijst erop dat er beter aandacht kan zijn voor “Bijvoorbeeld de 300.000 kinderen die in armoede moeten leven, of het probleem van jongerenhuisvesting. Voor de ouderen is het meeste intussen prima geregeld.”