PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Verhoogde schenking populair

De extra verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000 blijkt populair te zijn volgens een rondgang langs notarissen van BNR.

Belastingvrij schenken

Sinds 1 oktober dit jaar kan iemand tot € 100.000 belastingvrij aan schenkingen ontvangen. Het voornemen werd politiek neergezet als een goede manier om de woningmarkt vlot te trekken en de bestedingen toe te laten nemen door lagere maandelijkse woonlasten. Niet iedereen was even enthousiast, ouderen zouden niet graag schenken want ze hebben het geld zelf meer nodig nu er steeds vaker een steeds hogere eigen bijdrage van ze wordt verwacht. In de praktijk blijkt die terughoudendheid mee te vallen. Een rondgang van Business Nieuws Radio (BNR) langs notarissen toont aan dat de regeling juist populair is.

Vrijstelling

Sinds 1 oktober kan een ieder tot € 100.000 vrij ontvangen aan schenkingen. Tenminste wanneer de ontvanger de schenkingen aanwendt voor het kopen, verbeteren of onderhouden van het eigen huis. De schenkingen zijn ook vrij als de hypotheek er mee wordt afgelost of de restschuld na het verkoop van eigen woning. De ontvanger vraagt de vrijstelling aan bij de fiscus en toont daar ook aan waarvoor de schenkingen zijn gebruikt. De ontvanger mag de vrijgestelde bedragen van iedereen ontvangen en ook de leeftijd van de ontvanger is niet van belang. De schenkingsvrijstelling loopt tot 1 januari 2015.

Schenkbelasting 2014 bekend

Gisteren werden ook de vrijstellingen schenkbelasting voor 2014 officieel bekend gemaakt. De jaarlijkse vrijstelling  bedraagt voor (eigen) kinderen € 5229, voor alle anderen € 2092. De kinderen hebben wanneer ze tussen de 18 en 40 jaar oud zijn een eenmalige verhoogde vrijstelling van € 25.096 dat ze zonder oormerk mogen ontvangen. Schenken de ouders aan hun kind dat tussen de 18 en 40 jaar oud is voor een opleiding die tot een beroep leidt en minimaal € 20.000 per jaar kost, dan is de eenmalige schenking € 52.281 hoog.

Reactie toevoegen