Voedsel aangepast aan ouder worden

Dat ouder worden met gebreken gepaard gaat, dat weten we. Dat je daar met je voedsel iets aan kunt doen, daar wordt aan gewerkt.

De beleving van ons dagelijks voedsel verandert naarmate we ouder worden. Natuurlijk is samen eten nog steeds gezellig of leuker dan alleen. Maar ons lichaam laat ons ook steeds vaker in de steek. Onze reuk- en smaakbeleving gaat uit de pas lopen, waardoor het eten niet meer ‘smaakt’. Slikken wordt moeilijker en uit onderzoek blijkt dat 25 procent van de ouderen zichzelf een slechte adem vindt hebben.

Aan al die problemen gaat NIZO food research werken. Ze hebben al een aantal concepten ontwikkeld die de slechte adem bestrijdt, nu gaan ze ook actief aan de slag om ons eten weer net zo te laten smaken als vroeger. Het slikprobleem moet opgelost worden door methoden te ontwikkelen die voeding van een constante dikte maken, gecombineerd met voldoende voedingswaarde. NIZO food research doet haar onderzoek niet uit menslievendheid, maar omdat zij en groeiende markt met behoeften ziet. Maar als ons eten weer smakelijk en goed te eten wordt, wat zouden we klagen?