Vooringevulde aangifte vaak fout

 Vanaf 1 maart a.s. kunnen particulieren die digitaal aangifte doen meedoen aan de proef met de vooringevulde aangifte Inkomstenbelasting. Maar, zo waarschuwen belangenorganisaties en vakbonden, de belastingdienst vult nog wel veel fouten in.

Hoe maken we de aangifte nog gemakkelijker moeten ze bij de belastingdienst gedacht hebben. Het antwoord op die vraag is de vooringevulde aangifte, de VIA. Particulieren die digitaal aangifte doen kunnen er vanaf zondag 1 maart gebruik van maken. De belastingdienst heeft dan alvast een aantal gegevens ingevuld: het loon of uitkering, de WOZ-waarde van uw woning, heffingskortingen en de aanslag van de voorlopige aanslag. De verschillende belangenorganisaties en vakbonden wijzen er op dat de vooringevulde gegevens goed gecontroleerd moeten worden. De belastingdienst vult in wat zij weet, maar wat zij weet hoeft niet te kloppen. Bedenk dat u altijd zelf verantwoordelijk bent voor de aangifte, ook als de belastingdienst foutieve gegevens heeft ingevuld.

Wilt u geen gebruik maken van de VIA, dan kunt u gewoon op de gebruikelijke digitale of papieren manier zelf blijven invullen wat uw inkomsten en aftrekposten zijn. Misschien is het wel leuk om de VIA toch eens te downloaden om eens te zien wat de belastingdienst eigenlijk al van u weet en dus kan controleren.