Werken in de zorg. Wie wil?

Getty Images

Als er niets gebeurt, hebben we in 2022 een tekort van 125.000 medewerkers in de zorg. Met de publiekscampagne 'Ik zorg' wil de overheid nieuwe medewerkers aantrekken. Liever vandaag nog dan morgen.

In de campagne laten meer dan 600 mensen met uiteenlopende beroepen en opleidingen zien hoe veelzijdig werken in zorg en welzijn is. Maar laten zien hoe mooi en divers het werk is, is niet genoeg. Banen in de zorg moeten aantrekkelijker worden, vindt ook minister Hugo de Jonge. Daarom bekijkt hij hoe het werk anders georganiseerd kan worden en hoe je het meeste uit mensen kunt halen. De Jonge: "Het is belangrijk om steeds weer te kijken hoe je de talenten van mensen het beste kunt inzetten." Hoe? Door bijvoorbeeld in deeltijd werken - of werken in uren die bij de medewerker passen - makkelijker te maken. En dat de administratieve last omlaag moet, daar is ook ondertussen iedereen in het veld het wel over eens. 

Schuld

Voor wie net is afgestudeerd of als herintreder weer aan het werk wil, biedt de sector Zorg en Welzijn veel mogelijkheden, zo klinkt het nu. Toch is het ook een beetje de schuld van de overheid zelf, dat er nu zo'n immens personeelstekort is. In de periode tussen 2012 en 2016 kromp het aantal banen met 5 procent door bezuinigingen. En toen daarna ook nog eens de verzorgingshuizen werden gesloten, raakten helemaal veel verzorgenden en verpleegkundigen hun baan kwijt. Gemeenten namen de zorg over, maar die moesten dat wel met minder geld doen. En zo verdwenen veel goede krachten van het toneel. Door de vergrijzing lopen die tekorten nu razendsnel nog veel verder op.

Meer weten? https://www.ontdekdezorg.nl/

Auteur