Zalando en Tommy Hilfiger beginnen met verkoop gebruikte kleding

Getty Images

Zalando en Tommy Hilfiger gaan vanaf oktober tweedehands kleding verkopen. Met de nieuwe dienst kunnen klanten zelf nog wat verdienen aan hun oude kleding.

Zalando

Zalando doet dit al in Duitsland en Spanje. Nu komen wij daar, samen met België, ook bij. Bekend is al dat Zalando behoorlijk streng zal selecteren en zeker niet alle gebruikte kleding zal aannemen. Ondergoed wordt in geen enkel geval aangenomen. De kleding moet bij Zalando passen, dus het zal vooral kleding zijn van merken die al op de site worden aangeboden. Verder moet de kleding zo goed als nieuw zijn en mogen er geen vlekken en gaten in zitten. 

Hoe werkt het?

Een klant kan met de nieuwe dienst, genaamd 'Pre-Owned', een gebruikt kledingstuk aanbieden bij Zalando. Zij stellen dan de maximale vraagprijs vast, op basis van de vraag en de verwachte snelheid van de verkoop. De klant kan dit accepteren of weigeren. Zodra het item verkocht is krijgt de klant het geld in de vorm van een waardebon voor de site. Ook kan ervoor gekozen worden om het geld te doneren aan een goed doel. Hoeveel de klant van de verkoopprijs terugziet en hoeveel Zalando er zelf aan verdient, is nog niet duidelijk. Klanten die de kleding kopen, mogen de items net zoals bij nieuwe kleding gewoon retourneren als ze niet tevreden zijn. 

Duurzaam

Met het oog op duurzaamheid wil Zalando voor alle bestellingen in de categorie ‘Pre-Owned’ gebruik maken van plasticvrije verpakkingen. De komende tijd wordt er dan ook getest met verpakkingen van gerecycled papier. 

Tommy Hilfiger

Tommy Hilifiger start de proef, genaamd 'Tommy for Life', met tweedehands kleding in Nederland. Pas volgend jaar wordt het beschikbaar in andere landen. Het Amerikaanse merk biedt gebruikte kleding in drie categorieën aan. Een deel daarvan is oude kleding die ingestuurd is door klanten. Zij krijgen daarvoor een kortingsbon. Een ander deel is kleding die retour kwam bij de webwinkel of nooit verkocht is in fysieke winkels. Volgend jaar zal een ontwerpteam 'nieuwe' kleding gaan maken van items die niet meer gerepareerd konden worden. 

Hoe werkt het?

Vanaf vandaag kunnen klanten hun oude en beschadigde Tommy stukken in de winkel of via de post opsturen in ruil voor kortingsvouchers. Daarna zal Tommy Hilfiger's partner voor dit initiatief, The Renewal Workshop, de gedoneerde kledingstukken uitzoeken, schoonmaken en repareren. Stukken die niet meer gerepareerd kunnen worden, zullen gemixt worden in nieuwe designs. Als ze in een slechte staat zijn, zullen ze in garen veranderd worden.

Bron: nu.nllogistiek.nl, NOS

Auteur 
  • Danique Pekelsma