Zo lang blijft een geopende fles wijn goed

Heb je na één glaasje wijn eigenlijk al genoeg? Dan is het zonde om de rest van de fles meteen weg te gooien. Dat hoeft ook niet, want geopende wijn is wel degelijk even houdbaar. Maar hoe lang?

Het probleem: oxidatie

Allereerst het probleem bij een geopende wijn: oxidatie. Doordat het in contact komt met zuurstof, oxideert de wijn. Dit heeft als gevolg dat de wijn azijnachtig gaat ruiken en een vieze, zure smaak krijgt. Hoe meer wijn er uit de fles is, hoe sneller dit proces verloopt. 

Zet daarom een geopende fles altijd in de koelkast. Dat geldt voor wit en rosé, maar ook voor rode wijn. Door de wijn af te koelen vertraag je het oxidatieproces en blijft de wijn dus langer lekker. 

Een geopende fles bewaren

Hoe lang je een geopende fles kunt bewaren, hangt af van de soort wijn. Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen drinken. Wit en rosé kun je iets langer laten staan: maximaal vier dagen. Zoete witte wijn kun je zelfs een dag of vijf bewaren. Mousserende wijnen zijn lastiger, want na opening is het koolzuur snel verdwenen. Dan is één dag bewaren het advies. 

Als je de fles dan in de koelkast bewaart, is het wel belangrijk dat er geen zuurstof bij de wijn komt, want zuurstof is slecht voor de houdbaarheid van de wijn. Dit kun je natuurlijk doen door de dop of de kurk weer op de fles te doen. 

Maar de beste optie is om de lucht uit de fles te verwijderen door hem vacuüm te trekken. Daarvoor kun je speciale pompjes en kurkjes kopen. 

Bron: Culy