Zo onderhoud je de afzuigkap

De keuken kan eens in de zoveel tijd wel een grote schoonmaakbeurt gebruiken. Vergeet daarbij de afzuigkap niet. Zo zorg je dat je afzuigkap schoon blijft

De filters
In veel gevallen kun je de filters gewoon mee wassen in de afwasmachine. Heb je geen vaatwasser, pak dan een pan en vul deze met een paar liter water. Knijp er vervolgens een citroen in uit en laat het geheel koken. De citroen zorgt ervoor dat het vet loskomt van de filters. Je kunt de filters dan afnemen met een keukenpapiertje en ze schoon maken. 

Afzuigkappen met koolstoffilters
Ook koolstoffilters kunnen gewoon in de vaatwasser. Let er dan wel op dat je geen andere vaat of een wastablet toevoegt.

Gebruik geen agressieve middelen of een schuursponsje
Heb je een afzuigkap van ander materiaal dan RVS, dan is een sopje de oplossing. Water met een paar druppels afwasmiddel is meestal voldoende. Laat agressieve middelen hoe dan ook achterwege, evenals het schuursponsje. Dat haalt de beschermlaag van de materialen. 

Afzuigkappen met vervangbare filters
Heb je thuis een afzuigkap met vervangbare filters? Dan moet je de filters vervangen in plaats van schoonmaken. De meeste hebben een simpel lampje. Gaat dit branden, dan zijn de filters aan vervanging toe. 

Bron(nen):