Zomertijd weer ingegaan

In de nacht van zaterdag op zondag is de zomertijd weer ingegaan. De klok is om 02.00 uur één uur vooruit gezet. Als het aan de EU ligt, komt daar snel een einde aan.

Europees Parlement wil afschaffing

Het lijkt erop dat er toch een eind komt aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. In 2021 wil een meerderheid van het Europees Parlement ervan af. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij permanent op zomer- of wintertijd overschakelen. Het parlement heeft wel een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar van verschillende tijden ontstaat.

Door de zomertijd is het ’s ochtends langer donker, maar in de avond langer licht. Dit kan ertoe leiden dat er ’s avonds minder stroom gebruikt wordt omdat de lichten pas later aan hoeven. De wintertijd is eigenlijk de ‘normale tijd’.

Een uur korter slapen

Bij het ingaan van de zomertijd slapen we een uur korter. Veel mensen zeggen hier fysiek last van te hebben. Bij de een duurt de ontregeling wat langer dan bij de ander. Lees hier waarom wintertijd beter is voor je gezondheid dan zomertijd.

Bron(nen):