Zorg- en huurtoeslag vaak terugbetalen

Berichten we gisteren nog dat de belastingdienst eindelijk de teveel betaalde zorgpremie gaat terugbetalen, iets later werd bekend dat ze ook bij twee miljoen huishoudens de door hen teveel ontvangen zorg- of huurtoeslag gaat terugvorderen.

Op basis van een schatting van het inkomen wordt door de belastingdienst een zorg- of huurtoeslag berekend. Aan de hand van het werkelijke inkomen rekent de fiscus vervolgens af. Van de 700.000 toeslagen die definitief zijn vastgesteld krijgt een derde een aanslag. Het terug te betalen bedrag bedraagt enige tientjes tot wel duizenden euro’s.

Dat mensen nu hun ontvangen toeslag geheel of gedeeltelijk moeten terugbetalen komt volgens PvdA-kamerlid Depla omdat de wet er indertijd “met stoom en kokend water doorheen is gejast”. Hij pleit dan ook voor een soepele terugbetalingsregeling. “De toeslagen zijn bedoeld voor mensen met een krappe beurs, dat zij nu geld moeten terugbetalen is niet hun schuld”.

Ook Pieter Omtzigt van het CDA maakt zich zorgen: “Een tientje terugbetalen is niet zo’n probleem, maar vijfhonderd euro is dat voor veel mensen wel”. De SP wil dat het toeslagensysteem verbeterd wordt.