Minder zoutgebruik in de horeca

Ongeveer 65 procent van de horecaondernemers neemt een of meer maatregelen om de hoeveelheid zout te verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Gezondheid is een belangrijk thema in de horeca en veel horecaondernemers zijn bezig met een gezonder aanbod voor hun gasten. Hierbij is het reduceren van zout heel belangrijk. KHN onderzocht of horecaondernemers hiermee bezig zijn en zo ja, wat zij op dat gebied doen. 

Maatregelen

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 40 procent zout vervangt door zoveel mogelijk andere (verse) kruiden en specerijen. Een op de vijf zet niet standaard een zoutvaatje meer op tafel en 20 procent kiest bewust voor productgroepen en voedingsmiddelen met minder zout. Antonio van den Hengel, bestuurslid KHN: ‘Ik ben er trots op dat de meerderheid van de horecaondernemers bezig is met de gezondheid van zijn gasten. Want op die manier kunnen we vanuit de horeca een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland.’

Slecht voor je nieren

Ongeveer 85 procent van de Nederlanders eet meer zout dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid (zes gram per dag). Op jaarbasis eten zij gemiddeld een kilo te veel. Dit komt doordat het vaak is verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Te veel zout kan leiden tot nierschade. Tien procent van de Nederlanders (circa 1,7 miljoen) heeft hier dan ook last van. Minder zout eten kan dit helpen voorkomen.