Top 6: bezienswaardigheden in de Algarve

Getty Images

De Algarve is een veelzijdig gebied vol unieke natuur en intrigerende historische gebouwen. Wij hebben de 6 interessantste en mooiste locaties voor u op een rij gezet.

Sé de Faro
Deze kathedraal is een van de belangrijkste historische gebouwen in Faro. U vindt hem midden op het plein Largo da Sé. De kerk is gelegen in het oude gedeelte van de stad. Het interieur van de kerk is erg Barok. Veel Portugese tegeltjes afgewisseld met verguld houtsnijwerk. De kerk is erg druk versierd.

Tegen een klein bedrag kunt u de kathedraal (inclusief de toren) van binnen bekijken. U heeft dan vanaf de eerste verdieping een prachtig uitzicht op Faro, dus dat is zeker de moeite waard! In het kleine museumpje van de kathedraal kunt u allerlei liturgische gebruiksvoorwerpen bekijken. Het is een kleine tentoonstelling met vooral veel gouden en zilveren kandelaren en gewaden.

Kasteel van Silves
Als u naar het middeleeuwse stadje Silves gaat, ziet u het kasteel gelijk liggen op de heuvel. De stad werd vroeger vanwege de rijkdom ook wel Baghdad van het Westen genoemd  Het middeleeuwse Moorse kasteel, opgetrokken uit rode zandsteen die afkomstig was uit de naburige groeven, en in 1940 gerestaureerd, is een  mooi voorbeeld van Moorse bouwkunst. In de burcht bevinden zich twee enorme waterreservoirs, die tijdens een beleg de bevolking van water moesten voorzien.

Het kasteel dat men tegenwoordig ziet, is alles wat over is van het verdedigingsbolwerk dat Silves omgaf ten tijde van de moslimdynastie van de Almohaden (12e-13e eeuw), met enkele aanpassingen die door de eerste Portugese koningen zijn doorgevoerd na de christelijke reconquista in 1242. Het geheel bestaat uit verschillende delen: Alcáçova, de muren van Almedina, Couraça, de muren van Arrabalde en enkele putten en bruggenschansen die met de bouw van de stad verdwenen zijn.

Vanaf de eerste verdieping heeft u een overweldigend uitzicht over het stadje Silves, én nog veel verder...

Getty Images

Forte da Ponta da Bandeira
Als u van historische kastelen houdt, moet u ook zeker eens dit fort bezoeken. Het ligt net buiten de stad Lagos. Eind 17e eeuw werd dit fort gebouwd als verdedigingsfort voor Lagos. Binnen het fort vindt u een kapel, die is toegewijd aan Santa Bárbara. Ook hier heeft u een prachtig uitzicht, namelijk over de zee en over Lagos zelf.

Vandaag de dag wordt dit fort gebruikt voor één van de meest traditionele feesten van Lagos: Banho 29 (Bad 29). Al sinds een ver verleden komt de bevolking van Lagos op 29 augustus naar zee om daar een verfrissende duik te nemen. De traditie is gebleven en tegenwoordig zelfs uitgebreid met muziekshows en typische regionale gerechten.

De vertrekken van het fort worden tegenwoordig gebruikt voor tentoonstellingen en er is een klein restaurant, dat de tijden van weleer doet herleven.

Getty Images

Kaap Sint Vincent
Als u naar deze kaap gaat, staat u op het meest zuidelijke puntje van Europa! Dit gebied werd voor de zeevaart buiten Europa begon ‘het einde van de wereld’ genoemd.  De Kaap Sint Vincent is vernoemd naar Vincentius van Zaragoza. De kaap bevindt zich circa zes kilometer ten westen van het dorp Sagres.

U kijkt uit over de Atlantische oceaan en u vindt er een 24 meter hoge vuurtoren. Met een zichtwijdte van 90 km is dit één van de belangrijkste bakens langs de Atlantische kust. De vuurtoren is gebouwd op de ruïnes van een oud klooster. Enkele restanten zijn nog altijd zichtbaar. Het is erg mooi om vanaf hier de zon onder te zien gaan.

Getty Images

Natuurpark Ria Formosa
Dit natuurpark ligt tussen Faro en Tavira. Het is een 60 kilometer lange gordel van eilanden en schiereilanden met daarachter een lagune. Het beslaat een oppervlak van ruim 18.000 ha en is van groot belang voor trekvogels. Het is dan ook een internationaal erkend "wetland". Sinds 1987 is dit gebied uitgeroepen tot natuurpark. U kunt dit vogelrijke gebied goed verkennen te voet of per fiets.

De lagune bestaat uit een labyrint van zoute moerassen, slikken, schorren, zoutpannen, zandeilandjes en kanalen. Een reeks zanderige eilanden en schiereilanden met lage duinen beschermt haar tegen de oceaan. Omdat het directe achterland op sommige plekken een stuk boven zeeniveau ligt, kunt u prachtig uitkijken over de lagune. Het is een oase van rust tussen de toeristische centra.

Getty Images

Castro Marim
Aan de natuurlijke grens met Spanje, de Guadiana rivier, ligt het plaatsje Castro Marim.  Breng zeker een bezoek aan het middeleeuwse kasteel wat hoog boven de plaats uittorent. Het maakte vroeger deel uit van de verdedigingslinie van de Tempeliers in de strijd tegen de Moren. Vandaag de dag kan je vanaf de kasteelmuren of op een van de torens (op iedere hoek) genieten van het prachtige uitzicht op de rivier, het buurland Spanje of op het natuurgebied met de zoutpannen. Ook het kleine gezellige centrum van Castro Marim is uw bezoek meer dan waard. Geniet in een van die typisch Portugese cafeetjes van een heerlijk kopje koffie.

Auteur