Pak je tas in voor Brussel

Citytrip

Wie het hart van Europa bezoekt, krijgt een heerlijke overdaad aan indrukken. In kleurrijk Brussel trekken traditie en trends samen op.

De ziel van de hoofdstad van 500 miljoen Europeanen valt niet makkelijk in één woord te vatten. Toch een poging doen? Dan moet dat woord diversiteit zijn. Brussel is de stad van politici en studenten, van Manneken Pis, mode en design, art nouveau en chocolatiers, chique avenues en dorpse buurtjes, striphelden en frieten, vergulde gevels rond de Grote Markt en de kleurrijke Afrikaanse Matonge-wijk, rumoerige zondagsmarkten en vredige groene parken. In Brussel trekken traditie en trends moeiteloos samen op. Wees gewaarschuwd: een kennismaking met het hart van Europa betekent een overdaad aan indrukken.

Highlights

  • In de Belgische hoofdstad ontstond rond 1890 de art-nouveaustijl met zijn ranke lijnen en sierlijke vormen. Er zijn nog veel pareltjes van deze kunststroming te zien. Hoogtepunt is het woonhuis en de ateliers van Victor Horta, een van de art-nouveau-architecten. www.hortamuseum.be
  • In Hoogstraat en Blaesstraat rijgen brocante- en antiekwinkels zich aaneen. Op het aangrensende Vossenplein is elke dag van 7 tot 14 uur de bekende vlooienmarkt.
  • Elk jaar als de azalea’s bloeien, zijn de Koninklijke Serres van Laken drie weken open voor publiek: een magische glazen stad van koepels, paviljoens en passages gevuld met exotische planten. www.monarchie.be

Eten & Drinken

Cave du Roy serveert de echte Belgische keuken in een 17de-eeuwse overwelfde kelder aan de Grote Markt.
Brasserie Les Petits ­Oignons ligt vlak bij de wijk de Zavel: alle ­charme van Brussel (én fikse porties mosselen).
Voor een Brusselse ­wafel of andere snack, maar vooral voor de plek: Chalet Robinson, onder de ceders op een eiland in het hart van het Ter Kamerenbos.

Kunstenaarskamers

Vlak bij Noordstation en Europees Parlement staat Hotel Bloom. Een hotel al net zo fleurig als de Kruidtuin (Botanique) in de buurt. De kamers zijn allemaal anders, handbeschilderd door jonge Europese ­kunstenaars.

Levendig natuurmuseum


Indrukwekkend voor jong en oud, de parade van de dino­saurussen in het KBIN.

Ruim honderd musea heeft Brussel, al net zo divers als de stad zelf. De Brussels Card geeft gratis toegang tot 32 van de meest bezienswaardige musea en kortingen in bepaalde restaurants, winkels en attracties. Plus gratis openbaar vervoer (www.brusselscard.be). Eén aanrader alvast. De naam van het museum van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen mag dan een beetje duf lijken, de collectie is het tegendeel. Met een Galerij van de Evolutie, een parade van dinosaurussen en tal van specifieke onderwerpen als mineralen, walvissen en de verschillen tussen Noord- en Zuidpool. Nog tot 30 augustus: kraak je eigen brein in de tentoonstelling Hersenkronkels. www.natuurwetenschappen.be
Meer informatie: www.visitbrussels.be

2x retour Brussel winnen?
NS International stelt twee treinretourtickets naar Brussel beschikbaar! Kans maken? Stuur vóór 20 april een kaartje naar: Redactie Plus Magazine, o.v.v. ‘Brussel’, Postbus 44, 3740 AA Baarn. Vergeet niet uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres te vermelden.

Lees meer over boeiend Brussel in onze special op www.plusonline.nl/brussel

Bron(nen):