Welke vakantielanden zijn open?

Nederland staat te popelen om weer op vakantie te gaan. Welke landen gaan open?

Griekenland

Griekenland is het eerste grote vakantieland dat zijn grenzen voor vakantiegangers opent. Vanaf 14 mei mogen we er weer ouzo drinken en de sirtaki dansen. Restaurants, cafés en niet-essentiële winkels zullen dan naar verwachting weer open zijn. Net zoals in andere landen moet je je coronapaspoort laten zien om Griekenland in te mogen. Dit is een app op je telefoon of een papieren versie, als je dat liever wil. Dit krijg je als je bent gevaccineerd, recent negatief bent getest of bent hersteld van corona. De maatregelen: je moet in publieke ruimten je mondkapje dragen en 1,5 meter afstand bewaren.

Spanje

Vanaf juni is iedereen met een coronapaspoort weer welkom aan de costa’s. Spanje opent als een van de eerste vakantielanden zijn grenzen, net als Griekenland en Frankrijk. Dat is logisch, want de economie van deze landen is relatief sterk van het toerisme afhankelijk. De maatregelen: binnen en buiten moet je een mondkapje dragen. Winkels, cafés en restaurants en musea zijn open.

Turkije

Wie wil, kan nu al naar Turkije op vakantie. De vraag is echter of dat zo leuk is. Er is immers een harde lockdown in Turkije ingegaan die nog strenger dan in Nederland is. Cafés en restaurants en vrijwel alle winkels zijn gesloten en de verkoop van alcohol is verboden. De lokale bevolking mag niet eens de straat op, ook overdag niet. Alleen vlakbij huis te voet boodschappen doen is toegestaan. Toeristen zijn vrijgesteld van die verplichtingen.
De maatregelen: je moet overal je mondkapje dragen. Het openbaar vervoer rijdt alleen voor toeristen.

België

Alleen wie maximaal 48 uur in België verblijft, hoeft niet in quarantaine. Wie langer bij onze zuiderburen is, moet 7 dagen in quarantaine. Plezierreisjes worden nog sterk ontmoedigd. Het is nog niet bekend wanneer de maatregelen worden versoepeld. Aangezien Nederland een hoog-risicogebied is, kan dat nog wel even duren. De maatregelen: 7 dagen in quarantaine voor wie langer dan 48 uur verblijft. De winkels zijn in België open en vanaf 8 mei gaan de terrassen ook weer open.

Frankrijk

De Franse grens gaat op 9 juni weer open. Net als in de andere landen moet je aan de grens kunnen aantonen dat je bent gevaccineerd of negatief getest. De maatregelen: de avondklok zal naar verwachting in juni worden opgeheven. Restaurants, terrassen, musea en bioscopen zijn open.

Duitsland

De grens met onze oosterburen is momenteel potdicht. Wie toch naar Duitsland gaat, moet zich verplicht registreren, een negatieve coronatest laten zien en bij aankomst in het land vijf dagen in quarantaine gaan. Hotels en vakantiehuizen zijn dicht, ook voor de Duitsers. Zolang het aantal besmettingen niet fors daalt, wil kanselier Merkel niet speculeren over de start van het toeristenseizoen.
De maatregelen: negatieve coronatest, verplichte registratie, 5 dagen in quarantaine, mondkapje dragen.

Oostenrijk

De Oostenrijkers zitten voorlopig niet op Nederlanders te wachten, want zij hebben ons als hoog-risicoland bestempeld. Iedereen die naar de Alpenrepubliek afreist, moet daar 5 dagen in quarantaine. Vanaf 19 mei moeten de maatregelen worden versoepeld maar het is nog niet duidelijk of dat nu al ook voor Nederlanders geldt. Naar verwachting zijn we komende zomer wel weer welkom in Oostenrijk. De maatregelen: 5 dagen in quarantaine na aankomst.

Italië

Vanaf komende zomer zijn we weer welkom in Italië. Met het coronapaspoort natuurlijk, want het door corona zwaar getroffen Italië doet alles om verdere besmettingen te voorkomen. Premier Draghi zegt: “Het is tijd om uw vakantie in Italië te boeken, we kunnen niet wachten om u weer te verwelkomen!” Omdat het Europese coronapaspoort waarschijnlijk pas in juni van start gaat, komt Italië al half mei met een eigen paspoort. Toerisme is namelijk erg belangrijk voor de Italiaanse economie. De maatregelen: momenteel is een vakantie in Italië nog niet toegestaan. Je moet een verklaring laten zien waaruit blijkt dat je een dringende reden hebt om er te zijn. En ook 5 dagen in quarantaine gaan. Zodra de grens voor vakantiegangers weer open is, hoeft dat niet meer. Je moet dan wel het Italiaanse coronapaspoort bezitten om het land in te mogen.

Thailand

Het populaire vakantie-eiland Phuket in Thailand wil vanaf oktober weer open voor gevaccineerde toeristen. Zonder de verplichte quarantaine in Thailand die nu nog van kracht is. Het eiland, dat van het toerisme leeft, is hard bezig om alle inwoners in te enten zodat er groepsimmuniteit ontstaat. De maatregelen: registratie voor vertrek is vereist om Thailand in te mogen. Iedereen moet in quarantaine, variërend van 7 tot 14 dagen. Of en zo ja winkels, restaurants en dergelijke open zijn, hangt af van de regio.

Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba

Vanaf 15 mei mogen we weer naar de Caribische eilanden Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba op vakantie zonder dat we in quarantaine moeten of ons moeten laten testen. De status van de eilanden verandert van ‘oranje’ naar ‘geel’. Bonaire volgt op woensdag 19 mei.

Kroatië

Kroatië is open voor toerisme voor iedereen die is gevaccineerd of een negatieve testverklaring kan overleggen. Het land, dat sterk van toerisme afhankelijk is, werkt aan een herstelplan om komende zomer weer zonder beperkingen  toeristen te kunnen ontvangen. Omdat Kroatië EU-lid is, krijgt iedereen met het Europese coronapaspoort (het ‘digital green certificate’) onbeperkt toegang tot het land zodra dit paspoort er is (vermoedelijk rond juli). Speciaal voor toeristen is het nieuwe ‘Safe stay in Croatia’-label bedacht. Dit zie je op toeristische plekken, zoals hotels, luchthavens en musea. Dit geeft aan dat alle noodzakelijke protocols worden gevolgd om coronabesmetting te helpen voorkomen.

De maatregelen: winkels zijn open, restaurants ook maar alleen de terrassen. Iedereen die naar Kroatië wil, moet hier een toegangsformulier invullen.

Luxemburg

Luxemburg is nog niet open voor vakantiegangers, maar het land heeft corona goed onder controle. Vanaf 16 mei gaan de restaurants weer open (binnen en buiten) en verschuift de avondklok naar middernacht. De verwachting is dat op 12 juni weer extra versoepelingen worden bekendgemaakt.

De maatregelen: winkels zijn open, restaurants vanaf 16 mei ook weer.