Opnieuw gaat Google meeluisteren in de huiskamer

Medewerkers van Google gaan weer meeluisteren met de gesprekken tussen gebruikers en de Google Assistent. Voordat dit gebeurt moet de gebruiker eerst toestemming geven. Wie toestemming geeft kan zien wat de Assistent opslaat en dit altijd zelf verwijderen.

De Assistent van Google zit onder meer in de Home-luidspreker. Met hun stem kunnen gebruikers een opdracht geven aan de slimme hulp van Google, zoals een wekker zetten. Tegenhangers van de Assistent van Google zijn onder andere Siri van Apple en Alexa van Amazon.

Google stopte met meeluisteren nadat een Belgische medewerker Nederlandstalige audiofragmenten had gedeeld met Vlaamse en Nederlandse media. Naast de opdrachten aan de Assistent waren ook privégesprekken te horen van mensen die niet wisten dat de Assistent ze opnam.

Google laat medewerkers meeluisteren ter verbetering van de software achter de Assistent. Op deze manier kunnen de apparaten waarin de Assistent zit beter begrijpen hoe mensen praten. Het gebeurt regelmatig dat de Assistent per ongeluk wordt geactiveerd door een zogenoemd ontwakingswoord. Google zegt dat dit een van de redenen is waarom er soms gevoelige informatie wordt opgenomen, zoals ruzies en seksgeluiden.

Bron(nen):