Afdingen werkt!

Waarom altijd de aangegeven prijs betalen als het ook goedkoper kan? Wie over wat schaamte heen stapt kan flink besparen met afdingen.

Het zit op zich niet in onze cultuur: afdingen. Waar het in sommige landen heel normaal is over de prijs van alle aankopen te soebatten, en zelfs als vreemd gezien wordt als we dat niet doen, geldt in Nederland dat de prijs op het prijskaartje gewoon is wat betaald moet worden. Of toch niet?

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat afdingen wel degelijk zin heeft. Het gaat daarbij niet om aankopen van een paar tientjes of minder, maar om de wat grotere uitgaven. Bij meubels, fietsen, keukens en zelfs duurdere kleding, is het prima mogelijk om korting te krijgen.

Navraag bij bijna 2000 leden van de bond leverde op dat 61% van hen in de afgelopen twee jaar wel een poging tot afdingen heeft gedaan. Maar liefst 80% van deze stoutmoedigen had succes en kreeg een korting op de prijs en/of gratis accessoires. Gemiddeld hebben ze zo’n € 500 aan voordeel bedongen. Vooral bij de aankoop van een auto schromen de meeste mensen niet om te onderhandelen over de prijs. Dat levert gemiddeld ongeveer € 1.100 aan besparing op.

Naast de ondervraging van leden heeft de Consumentenbond ook zelf de proef op de som genomen. Mysteryshoppers probeerden in 21 winkels af te dingen op fietsen, matrassen of televisies. Bij maar vier winkels kregen ze nul op het rekest, de andere verkopers stonden er wel voor open. Met als topper een korting van 21% op een matras.

De ervaringen met afdingen heeft de bond verwerkt in tips en trucs, waar u van kunt leren. Zo is het verstandig om voor het onderhandelen een rustig moment in de winkel uit te zoeken. En niet te snel genoegen te nemen met een ‘nee’: als er niets van de prijs af kan, is het vaak wel mogelijk om er iets extra’s bij te krijgen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl