Afvallen of aankomen door stress

Stress kan vervelend zijn, maar is normaal gesproken heel gezond. Het is een natuurlijke reactie die je helpt in bedreigende situaties. Je krijgt van stress energie, je bent alerter en je kunt je beter concentreren. Maar wat nu als je door stress meer eet met als gevolg een zwaarder gewicht? En als je emotie-eter bent?

Een beetje stress is gezond, maar niet op lange termijn. Dan kan het zijn dat je niet meer normaal kunt functioneren. Gevoelens die hierbij horen zijn: gespannen, een druk gevoel in je hoofd, slechts slapen, hoofdpijn, spierpijn en zelfs hartkloppingen. Stress kan ontstaan door heftige gebeurtenissen als ziekte, overlijden of problemen in de relationele sfeer. Onze eigen prestatiedrang kan ook een oorzaak zijn. We willen perse het ideaalbeeld zijn en laten zien dat we alles aankunnen en alles kunnen aanpakken. Ook wat ons gewicht betreft willen we perse naar dat ideale kleine maatje. En door alles wat we van onszelf verlangen lopen we onszelf een beetje voorbij.

Afvallen door stress

De natuurlijke reactie op stress is gewichtsafname in plaats van gewichtstoename. Zo kan je stofwisseling veranderen en je spier- en vetmassa kan worden aangetast. Zeker bij ziekte, je hebt dan meer eiwitten nodig en die haalt je lichaam uit spierweefsel. Daardoor val je dan af. Je eetlust kan verminderen met een lager gewicht als gevolg. Dit kan echter persoonlijk zijn. Bij de een versnelt de stofwisseling, maar bij sommigen vertraagt deze juist. Stress kan leiden tot een hoger cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.

Emotie-eters

Bij emotie-eters zorgt stress bij voor meer eten en snaaigedrag. Je wilt van dat haastige, gejaagde gevoel af en eten lijkt tijdelijk te helpen. Stress kan ook zorgen voor minder zin in koken of nadenken over een gezond ontbijt, lunch en tussendoortjes. Maar door snoepen en snaaien en teveel ongezond eten kun je aankomen.

Wat kun je doen?

Bij stress is rust nemen en goed voor jezelf zorgen belangrijk. En het probleem bij de bron aanpakken. Alleen dan kun je iets aan het emotie-eten of gebrek aan eetlust doen. Als je dit niet alleen kunt oplossen kan professionele begeleiding hulp en verlichting bieden.

Als je kunt ontspannen en de druk van de ketel af is heb je wellicht minder behoefte aan snaaien. Om stress te voorkomen is gezonde en gevarieerde voeding heel belangrijk. Als je met je voeding voor een gezond lichaam zorgt ben je veel fitter waardoor je alle stressvolle situaties veel beter aankunt. Zorg bij een gezonde voeding voor voldoende groente, fruit, volkoren producten, gezonde vetten uit vis, noten, zaden, olijfolie, halvarine en vloeibare margarine, magere zuivel en voldoende vocht uit caloriearme dranken. Het bereiden van een gezonde maaltijd hoeft ook echt niet veel tijd te kosten.

Vergeet hier vooral niet bij te bewegen, bewegen ontspant en zorgt ervoor dat er gelukshormonen vrijkomen. Daarnaast verbruik je er ook nog veel calorieën mee dus driedubbel positief!

Niet doen

Pas op met veel suiker uit producten zoals koek, snoep en chocolade. Dit geeft je eventjes heel veel energie maar daarna daalt je energieniveau weer veel te snel waardoor je nog futlozer bent en nog meer stress kunt ervaren. Daarnaast kan suiker dat gejaagde gevoel wat je hebt nog meer vergroten. Dit geldt ook voor koffie of andere dranken met veel cafeïne. Wees hier matig mee.

Dit artikel is afkomstig van Anne de Graaf, voedingsdeskundige van www.valtaf.nl

 

Auteur