Basispakket volgend jaar bijna hetzelfde

Getty Images

Voor het komend jaar verandert er voor veruit de meeste mensen niets in het basispakket van de zorgverzekering.

De basisverzekering is verplicht voor iedereen en heeft bij alle verzekeraars dezelfde samenstelling. De verzekering vergoed in principe de kosten van huisarts, specialisten en verblijf in het ziekenhuis.

Medicijnen
Ook medicijnen worden vergoed, maar alleen de goedkopere alternatieven van dure merkmedicijnen. Wie vasthoudt aan z’n dure merkgeneesmiddel loopt het risico dit deels of geheel te moeten betalen. Sommige medicijnen worden helemaal niet vergoed, zelfs niet als ze door de huisarts worden voorgeschreven.  Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen, zoals het populaire diazepam horen daarbij.

Tandarts
Ook tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar zit in het basispakket. Voor verzekerden van boven de 18 jaar valt alleen een behandeling bij de kaakchirurg onder het basispakket.

Loophulpmiddelen
Dit jaar zijn rollators en andere loophulpmiddelen zoals krukken, al uit het basispakket verdwenen. Die komen volgend jaar niet terug. Ook de aankoop van gehoorapparaten blijft in 2014 beperkt gedekt. 

Voor volgend jaar verdwijnen er geen behandelingen of hulpmiddelen uit het pakket. Wel zal minister Schippers twee nieuwe behandelingen gaan vergoeden voor patiënten met een ernstige vorm van de ziekte van Crohn en voor geïnfecteerde pancreasnecrose. Op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg wil minister Schippers het mogelijk maken dat patiënten meer dan vijf consulten bij de eerstelijns psycholoog vergoed krijgen. Ze denkt daarmee het aantal patiënten te verminderen, dat doorverwezen wordt naar de nog meer gespecialiseerde zorg.

Wilt u zelf zorgverzekeringen vergelijken?
Gebruik de vergelijker op PlusOnline en sluit direct af >>

Auteur 
  • Jaap Roelants
Bron 
  • geldenrecht.nl