Belasting op WOZ-beschikking

Binnenkort ontvang ik weer de WOZ-beschikking. Nu vroeg ik me af voor welke belastingen de WOZ-beschikking geldt en of er dan ook rekening wordt gehouden met een speeltuin die vorig jaar schuin tegenover mijn woning is aangelegd. Zo'n speeltuin verlaagt, volgens mij, namelijk de waarde van mijn woning.

De Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ)
De Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) heeft als doel de verschillende waarderingsbegrippen van onroerende zaken voor diverse belastingen te uniformeren. Uitgangspunt is één regeling voor de waardebepaling (WOZ-waarde) van alle in Nederland gelegen onroerende zaken. Jaarlijks wordt de waarde bepaald. Begin van elk jaar vallen bij de eigenaren van de panden de beschikkingen in de brievenbus. Als u het daar niet mee eens bent, dient u binnen zes weken bezwaar te maken (zie hierna).

De WOZ-waarde wordt gehanteerd voor de toepassing van gemeentelijke heffingen (de bekendste is de onroerendezaakbelasting), inkomstenbelasting ten aanzien van de eigen woning (box 1) en ten aanzien van de tweede (vakantie-) woning (box 3).

Naast particulieren hebben ondernemers en freelancers ook met de WOZ-waarde te maken. Zij mogen op hun bedrijfspanden niet verder afschrijven dan tot 50% van die WOZ-waarde. Ditzelfde geldt voor ondernemers die hun bedrijf in de vorm van een BV of NV drijven.

Tenslotte speelt de WOZ-waarde ook bij de erfbelasting een rol.

Waardebepaling
De waardevaststelling gebeurt onder verantwoordelijkheid van het college van B & W, maar mag worden uitbesteed. Dit gebeurt doordat de gemeenten de waardebepaling uitbesteden aan taxatiebureaus. De waarde van een onroerende zaak wordt bepaald naar de waarde die het pand op 1 januari heeft naar de staat waarin dat pand op die datum verkeert. Op die datum wordt met alle waardebeïnvloedende factoren rekening gehouden, bijvoorbeeld of de grond vervuild is of dat er binnenkort een winkelcentrum op het grasveld voor een woning wordt gebouwd.. Dat betekent dat er in bepaalde situaties zogenoemde waardedrukkende factoren zijn (zoals misschien de door u genoemde speeltuin). Als u bij de gemeente het taxatieverslag van uw woning opvraagt moet daar uit blijken of er rekening is gehouden met de speeltuin. Het gaat te ver om hier aan te geven of de bouw van de speeltuin ook een waardedrukkend effect heeft.

De waarde van 1 januari 2013 heeft pas effect voor de inkomstenbelasting 2014. Dit jaar maakt u bij de aangifte inkomstenbelasting 2012 (bijvoorbeeld voor de berekening van het eigenwoningforfait) gebruik van de WOZ-waarde per 1 januari 2011.

Bezwaar en beroep
Tegen een afgegeven WOZ-beschikking dient binnen zes weken na dagtekening bezwaar te worden aangetekend. Op de beschikking staat waar u het bezwaar naartoe moet zenden. De termijn van zes weken is zeer strikt. Een dag te laat is te laat en dan wordt uw bezwaarschrift niet meer inhoudelijk beoordeeld. Een bezwaarschrift mag slechts tegen één beschikking gericht zijn. Als u bezwaar maakt tegen de beschikking moet u ook aangeven waarom u bezwaar heeft. Nu de komende maanden taxaties van de gemeenten van de huiseigenaren binnen gaan komen, is het verstandig daar kritisch naar te kijken. Tenslotte is het nodig om aan te geven wat de waarde dan wel moet zijn. Laat dit niet aan de rechter over. Die weet het ook niet. Het beste is om (eventueel met de buurt) een taxatierapport te laten maken. Hierin moet dan ook de motivering van de waarde terug te vinden zijn.

Voor een beroepschrift geldt hetzelfde met betrekking tot de beschikking die wordt afgegeven naar aanleiding van het bezwaar.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl