De machtig mooie Manteling van Walcheren

Wie een boswandeling wil combineren met een strandwandeling, kan in Nederland op een handvol plekken terecht. Eén daarvan ligt op Walcheren, waar op de eerste duinenrij ook de eerste eikenbosjes staan, het begin van natuurgebied de Manteling.

Halve dag

Keuze uit drie paaltjeswandelingen

Walcheren draagt een mantel. Een mantel van weelderig groen. Ten noorden van Domburg zijn de duinen gestoffeerd met loofbos, ooit aangelegd door de bewoners van landgoederen. De overgang bij de grote parkeerplaats aan de Domburgseweg is wat abrupt: aan de ene kant vlak akkerland, aan de andere kant de statige woudreuzen die de oprijlaan naar Kasteel Westhove omzomen. In de voormalige oranjerie huist museum Terra Maris, dat vertelt hoe de mens in dit gebied al bijna tweeduizend jaar probeert zee en land naar zijn hand te zetten.

Liefhebbers van tuinen kunnen hun hart ophalen in de prachtige landschapstuin, direct achter het museum. De tuin is een staalkaart van de landschappen van Zeeland. Maar de Manteling zelf is misschien wel het mooist. Tegenover het museum starten drie paaltjeswandelingen van tussen de twee en vijf kilometer. Wie de paaltjes volgt in de richting van de zee, ziet hoe de bomen grilliger en kleiner worden, gevormd door de westenwind. Direct achter de laatste eikenbosjes begint het strand, waar in lange rijen de palen van de golfbrekers in zee steken.

Missing media-item.

Hele dag

Het Domburg van Toorop en Mondriaan ontdekken

Het was schilder Jan Toorop die rond 1900 het bijzondere licht van Domburg ontdekte. Veel kunstenaars volgden hem en verenigden zich in de Domburgse Groep. Onder hen was Piet Mondriaan, die veel inspiratie opdeed aan de Zeeuwse kust. Het spel van de golven rond de golfbrekers bij Domburg resulteerde in een van zijn eerste abstracte werken. Een wandelroute van vijf kilometer door het dorp, de duinen en over het strand volgt de voetsporen van Mondriaan.

Panelen geven uitleg op plekken waar hij schilderde. De Mondriaanbank aan de strandopgang bij de Badweg is een passend eerbetoon, in strakke lijnen en primaire kleuren. Verscholen achter de vele winkels en gezellige restaurants van de Ooststraat bewaart het Marie Tak van Poortvliet Museum de kunstschatten uit de tijd dat het stadje een kunstenaarskolonie was. Het houten paviljoen is een replica van het gebouw waarin Toorop en zijn vrienden tentoonstellingen organiseerden. Het befaamde Badhotel ten spijt ligt een van de meest sfeervolle overnachtingsplekken even ten zuiden van Domburg: de slaapstrandhuisjes van Slaapzand. Want slapen op het strand, wie wil dat nu niet?

Missing media-item.

Weekend

Fiets een rondje met het pontje

De schoonheid van de Manteling is niet alleen voorbehouden aan wandelaars. Ook het Zeeuwse fietsroutenetwerk maakt een flinke lus door het beboste duingebied. Via Oostkapelle en Breezand is het niet ver rijden naar de oever van het Veerse Meer. Daar ligt Noord-Beveland voor het grijpen. Doorfietsen naar Schouwen-Duiveland is wat ver, maar er is een leuk alternatief. Bij het VVV-­kantoor van Domburg (en bij andere VVV-kantoren in Zeeland) is de ‘Almanak van de Zeeuwse pontjes’ verkrijgbaar. Dit handboek staat vol ideeën om een fietstrip met een boottochtje te combineren. Van de oever van de Oosterschelde vertrekken pontjes naar Zierikzee, Burghsluis of zelfs Sint-Annaland. Iedereen kan zijn eigen ‘rondje met het pontje’ samenstellen. De fiets mee aan boord en heerlijk genieten van zee en land. Op de website staan ook complete fiets-vaararrangementen vermeld, waaronder een rondje Veerse Meer.

Lees ook:
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine