De magie van geur

Aromatische oliën kunnen ons troosten, bedwelmen, oppeppen of juist kalmeren. Een weldaad voor lichaam en geest.

Aromatische oliën, ook wel etherische oliën genoemd, zijn natuurlijke oliën. Ze worden gewonnen uit planten en ze zijn vluchtig: ze kunnen makkelijk verdampen, dus de geur verspreidt zich snel. De olie kan afkomstig zijn uit plantenwortels (zoals bij de geurende grassoort vetiver), uit het hout (ceders, rozen), de vrucht (sinaasappels en citroenen), de bladeren (melisse) en uit de bloemen (jasmijn, rozen, kamille en lavendel).

Aromatherapie

Wat doen al die geuren met ons? Lavendel, kamille, mandarijn en melisse zorgen ervoor dat u zich rustig en ontspannen voelt. Zit u in een dip en verslapt de aandacht? Het aroma van citroen, ­eucalyptus, rozemarijn en sinaasappel is stimulerend, activerend en verhoogt de concentratie. En de geur van sandelhout, patchouli en ylang-ylang is opwindend en een tikje erotisch.

Maar hoe werkt dat precies? Als u de geur van een aromatische olie diep opsnuift, worden de geur­moleculen in de neusholte opgevangen door zintuigcellen in de slijmvliezen. Deze geven een signaal af aan de hersenen, waar de geur wordt herkend als prikkelend, ontspannend, activerend of erotisch.

Jasmijnbloesem

Aromatische olie is niet alleen goed voor de geest, maar heeft ook een heilzaam effect als je het op de huid smeert. Rozenolie, ­lavendelolie en kamille-olie kalmeren een overgevoelige, droge huid. Neroli-olie (ook wel oranjebloesemolie genoemd) stimuleert de celvernieuwing bij een oudere huid. En de fruitzuren in sinaasappel- en citroenolie lossen dode huidcellen op.

Onverdund zouden aromatische oliën de huid snel kunnen irriteren, want ze zijn enorm geconcentreerd. Vandaar dat ze voor cosmetisch gebruik vaak worden verdund met een neutrale basisolie, zoals jojoba- of zonnebloemolie. En dat is maar goed ook, want pure aromatische olie kan peperduur zijn. Gemiddeld heb je – om een liter aromatische olie te maken – 35 kilo bladeren of bloemen nodig. Jasmijnolie spant de kroon: liefst zesduizend kilo jasmijnbloesem is nodig voor één schamel litertje jasmijnolie. Niet verwonderlijk dat dit soort oliën vaak schrikbarend duur zijn.

Gelukkig zijn niet alle aromatische oliën zo prijzig. De prijs is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid olie die de benodigde planten, bomen en bloemen per kilo leveren, maar ook van hun zeldzaamheid. Overigens is het nog een hele klus om de kostbare essences te winnen. Belangrijk is het tijdstip van de oogst. In de vroege ochtend en laat in de middag bevatten planten de meeste geurstoffen, dus dan moet er geoogst worden. Vervolgens wordt de kostbare, geurige olie gewonnen door middel van bijvoorbeeld koude persing.

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine