De Waard van... 't Wapen van Kennemerland

Op de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zit dit ruim honderd jaar oude eetcafé met wellicht het mooiste uitzicht van Haarlem. Gezellig: op het terras kijken de koeien mee op je bord.

Zijn eetcafé heet ’t Wapen van Kennemerland, dus met die naam neemt waard Robbert van Berkel de telefoon op. “Spreek ik met de Stinkende Emmer?”, is dan vaak de eerste vraag. Want de meeste Haarlemmers kennen de officiële naam niet. Maar begin je over de Stinkende Emmer, dan weten ze meteen waar je het over hebt. In 1886 werd dit café annex slijterij aan de rand van de stad geopend. Niet meer dan een toog, een haard en een betraliede drankkast in een ruimte die nu ‘de pub’ wordt genoemd. De sfeer, met schilderijen aan de wand en rijen jenevermokken, is als in een museum.

Emmers met vis

Robbert van Berkel: “De naam Stinkende Emmer komt van de vissersvrouwen die vroeger uit Zandvoort naar de markt in Haarlem liepen om hun vis te verkopen. Ze stopten hier om wat te drinken en zetten de emmers met hun stinkende vissen voor de deur.” Aan de straatklinkers in de pub is te zien dat dit het oudste deel van het café is.

In de Stinkende Emmer (we blijven in de Haarlemse terminologie) komen buurtbewoners hun krantje lezen of aan de bar een biertje drinken. Gezinnen eten er pannenkoeken of saté, vriendinnen nemen de tijd voor een driegangendiner, wandelaars (en dat zijn er veel) steken aan voor een drankje. Heerlijk, vindt Robbert: “Ik houd van de drukte en de mix van mensen.”

Missing media-item.

Oogje op de koeien

Stond vroeger de vis voor de deur, nu zijn het koeien. Een stuk of twintig pinken grazen in het weiland dat alleen door een laag muurtje van het terras gescheiden wordt. De kok voert ze de buitenste bladeren van de sla. En de waard is door de boer ingehuurd om een oogje in het zeil te houden. “We hebben meegemaakt dat het hele terras achter twee koeien aan zat die de wijk in renden.” Groot was ook de hilariteit toen een paar koeien op een zonnige dag in een dolle bui waren en alle parasols omver trokken. “Die koeien horen bij dit café”, vindt de waard. “In het vroege voorjaar vragen de gasten altijd al: ‘Wanneer komen de koeien?’”

Eetcafé ’t Wapen van Kennemerland, Ramplaan 125, 2015 GV Haarlem, T 023-524 05 32, www.wapenvankennemerland.nl. Geopend: dagelijks 10.00-24.00 uur.

In en rond Haarlem

  • Landgoed Elswout, pal tegenover ’t Wapen van Kennemerland, is een schitterend wandelgebied. Van zons­opgang tot zonsondergang gratis toegankelijk. Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes (3 en 4 kilometer). www.staatsbosbeheer.nl
  • Haarlem is al een paar keer uitgeroepen tot Beste Winkelstad van Nederland. De winkels in de binnenstad zijn ook op zondag open,12.00-18.00 uur. Ook leuk: het Teylers Museum (sinds 1784). www.haarlemmarketing.nl
Auteur 
  • Annemarie Bergfeld
Bron 
  • Plus Magazine