De wereld van Dick van den Berg (70)

Als jonge jongen is hij in dienst gekomen bij een scheepvaartkantoor en daar is hij nooit meer weggegaan. Pas na zijn pensioen werd hij de schilder die hij nu is...

Dick van den Berg is net zeventig, verwoed amateurschilder en aquarellist. Cargadoor in ruste, geboren in Rotterdam West. Vader van twee, opa van vier en weduwnaar sinds 1999. Nu dus alleen maar niet eenzaam, mede door vriendin Marianne.

Missing media-item.Hij kwam ooit heel jong in dienst bij Scheepvaartkantoor Müller & Co in Rotterdam. Alleen onderbroken door zijn diensttijd is hij daar ondanks overnames, fusies en verhuizingen tot aan zijn pensioen gebleven, al heet het bedrijf nu Hapag-Lloyd.
Zijn langste zeereis was een reis met een vriend/collega naar Zuid Amerika op een van de 'eigen' stukgoed schepen. Een mooie reis, steeds twee of drie dagen in een haven en dan weer verder.
Achteloos komen er, met tussenpozen, verhalen die duidelijk maken dat je je hele leven bij één baas kunt werken en toch een avontuurlijk bestaan kunt leiden. Het varen op de fregatten van de marine, op patrouille in Nieuw Guinea heeft daar natuurlijk flink toe bijgedragen. Echt vechten, in een vuurgevecht raken, is hem in die tropenjaren gelukkig bespaard gebleven.
Dick van den Berg is in 1998, veertig jaar later, nog eens met een veteranenreis teruggegaan naar Nieuw Guinea. En toen ook naar Sumatra, Java en Bali. Een mooie reis, maar met gemengde gevoelens. In Nieuw Guinea hebben de Indonesiërs, voorzover Dick kon zien, gewoon de plaats van de Nederlanders overgenomen.

Missing media-item.Van den Berg heeft zijn hele leven geschetst, getekend en gefotografeerd, maar het is er tot zijn pensioen nooit van gekomen echt serieus te gaan schilderen. Zijn nieuwbouwhuis in Purmerend past meer bij de cargadoor dan bij de kunstschilder. Tot hij over de schilderijen begint. Dan loopt hij energiek meermalen de trap op om nóg een ander schilderij van boven te halen. Even later staat de hele huiskamer vol met schilderijen en liggen er tekeningen en aquarellen op alle stoelen en de bank.
Het thema is wel duidelijk. Schepen en water. Water is moeilijk, dat weet iedereen die schildert. Dick heeft veel geleerd van en geluisterd naar Jelle Bakker uit Oostzaan en Albert Splinter uit West Beemster.

Missing media-item.Dat Dick van de Berg als Rotterdammer een Amterdams meisje trouwde zal zijn latere verhuizing naar Amsterdam wel makkelijker gemaakt hebben. Müller & Co hield behalve in Rotterdam ook kantoor in het Havengebouw bij het CS in Amsterdam, en later in het Westelijk Havengebied. Weer later was het hoofdkantoor dat van Hapag-Lloyd in Hamburg. Ach, zo kom je nog eens ergens. Kilometers havens en haventerreinen heeft Dick gezien, die het decor zijn van de foto's die hij nu nog maakt voor het magazine 'Zeehavens Amsterdam' en voor zijn schilderijen. Al mag hij ook graag in op andere plaatsen rondlopen fotograferen en schilderen. Kleinere schepen, de wadden, Normandië en Bretagne, als er maar water is, als er maar schepen zijn.

Missing media-item.Als je Dick van den Berg hoort praten merk je duidelijk dat hij geniet van de contacten die hij nog heeft met de wereld die zijn leven bepaald heeft.

Verkopen doet Dick zijn schilderijen niet veel, hij schildert vooral om het schilderen, maar hij is natuurlijk altijd bereid meer over zijn werk te vertellen aan wie daar serieus belangstelling voor heeft: dickvdberg@wanadoo.nl

Auteur