Emigreren? Denk tien jaar vooruit

Bij een goede voorbereiding en met oog voor de valkuilen, wordt de kans op een succesvol 'ik vertrek'-verhaal een stuk groter. Dat blijkt ook uit de verhalen van Tom, Theo en Gerard.

Het wisselvallige klimaat, gebrek aan ruimte, een andere mentaliteit... mensen hebben veel redenen om te gaan emigreren. Toch zijn al die redenen niet genoeg om van een emigratie ook een geslaagde emigratie te maken. Er zijn namelijk net zo veel redenen waarom het mis kan gaan. Lees de verhalen van Tom, Theo en Gerard!

Spanje

Tom Keuken (66) woont sinds vier jaar in Fortuna (Spanje). De emigratie van de gepensioneerde procesoperator kende een turbulente start. "Een warmer klimaat was voor mijn vrouw en mij een belangrijke reden om Nederland te verlaten. En omdat we vaak in Spanje kwamen, was de keus eenvoudig. We schakelden een groot makelaarskantoor in om ons te helpen bij het vinden van een stuk grond. Daar lieten we toen een huis op bouwen. Helaas werd dat negen maanden te laat opgeleverd. Dat was een probleem omdat we alles in Nederland al opgezegd hadden en snel onderdak moesten regelen in Spanje. Dat is geen lekker begin kan ik wel zeggen. Maar nu hebben we het ontzettend naar ons zin. We wonen in een dorp met 6000 mensen, voornamelijk Spanjaarden. We doen mee aan allerlei activiteiten en zitten in verenigingen en clubs. We zijn helemaal geïntegreerd. Of we ooit teruggaan? Dat weet ik natuurlijk niet, maar zoals het nu gaat... nee."

Tip van Tom:

  • Schakel een vertrouwd kantoor of persoon in, omdat zaken in Spanje anders geregeld zijn dan in Nederland. Soms is een stuk land van meerdere familieleden die dan ook allemaal de verkoopakte moeten ondertekenen. Daar kom je als buitenlander niet altijd achter. Een makelaar weet dat wel. Die investering levert zijn geld wel op omdat kopen van een particulier riskant kan zijn.

Frankrijk

Ook Theo Noordewier (54) en zijn vrouw waren bekend met de Tarnregio in Frankrijk, waar zij in april 2009 definitief naartoe verhuisden. "We kwamen hier al 25 jaar en kochten in 2003 een stuk grond en bouwden daar een huis op om in de vakanties naartoe te gaan. We dachten nog niet aan emigreren, maar we kregen steeds minder zin om terug te gaan naar de hectiek en het jagen en jachten in Nederland. Toen ontstond het idee van emigratie, maar voordat de plannen definitief werden, gingen we eerst een half jaar 'proefwonen'. Ergens wonen is toch iets anders dan ergens geregeld komen. Door alle voorbereidingen was de stap niet zo moeilijk. Wat het ook makkelijker maakte, is dat ik mijn bedrijf, het verhuren van gîtes, vanuit Frankrijk voort kan zetten. En mijn vrouw runt nu in Frankrijk haar eigen uitvaartonderneming. Ja, we hebben kinderen en een kleinkind in Nederland, maar die zien we eigenlijk zelfs meer dan toen we in Nederland naast hen woonden. Daar heeft iedereen toch zijn eigen bedoening. Nu maak je echt tijd voor elkaar."

Tip van Theo

  • Veel mensen die naar het buitenland gaan hebben een rugzak. Ze vertrekken om wat ze hebben meegemaakt. Bedenk wel dat je jezelf altijd meeneemt!

Bonaire

Met een op Bonaire geboren echtgenote was de stap voor Gerard den Ouden (65) om in maart 2009 te emigreren naar Bonaire niet onlogisch. "We waren bekend met het eiland en de cultuur en je kunt hier Nederlands spreken. Dat maakt het allemaal veel gemakkelijker. We wisten hoe heerlijk het klimaat, maar ook het sociale klimaat hier is. Iedereen kent en helpt elkaar en de deuren zijn niet op slot. Een beetje het Nederland van de jaren '40, '50. Daarom namen we dit besluit toen we gepensioneerd werden. Nu zijn we nog druk bezig met het afmaken van ons huis en de tuin, maar daarna gaan we zeker meer sociale activiteiten ondernemen om bezig te blijven. Wij hebben het hier in ieder geval prima naar ons zin. Zoek je actie, dan moet je niet op Bonaire zijn. Zoek je rust, ruimte, stilte en een sociaal en fysiek gezonder en warmer klimaat, dan zit je hier goed.

Tip van Gerard

  • Regel dingen in je nieuwe thuisland zoveel mogelijk ter plaatse.

En deze tips gaven ze alledrie:

  • Met stip op 1: leer de taal voordat je er gaat wonen!
  • Ga een langere termijn proefwonen en doe dat in een huurhuis.
  • Bekijk de seizoenen: wat gezellig druk is in de zomer, kan in de winter totaal uitgestorven zijn.
  • Kijk letterlijk wat er te koop, maar ook wat er te doen is.
  • Wees niet bang. Meng je onder de lokale bevolking. Doe mee. Praat met mensen, en blijf niet in het cirkeltje zitten met alleen maar Nederlanders of andere buitenlanders.
  • Handel je zaken in Nederland goed af.
  • Zoek hulp bij het kopen van een huis of grond. Laat je iets bouwen, neem dan lokale mensen.
  • Denk tien jaar vooruit: zit je dan nog steeds op de goede plek? Wat als je hulp nodig hebt?