Hoopvol medicijn voor borstkanker

Topspecialisten vertellen waarom er op alle fronten hoop is voor de meest voorkomende ziekten onder 50-plussers. Ze kozen elk een veelbelovend onderzoek.

The Big Five: Kanker

Wat is de nieuwste ontwikkeling bij borstkanker?
Liesbeth de Vries: “Het geneesmiddel trastuzumab, ofwel Herceptin. Het werkt bij vrouwen met uitgezaaide borstkanker. Met name als het samen met chemotherapie gegeven wordt. Maar bijzonder is dat het ook blijkt te werken bij sommige vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker. Als zij in een vroege fase van de ziekte na een operatie, en aan het begin van de behandeling, trastuzumab erbij krijgen, hebben ze 50 procent minder kans op uitzaaiingen later. Met dit nieuwe middel verruimen we onze mogelijkheden, want met chemo­therapie was de grens aan genezingen vrijwel bereikt. Uiteindelijk zullen door trastuzumab meer vrouwen genezen.”

Hoe werkt trastuzumab?
“Het is een anti-lichaam dat zich bindt aan ­bepaalde receptoren van de kankercellen. ­Receptoren zijn een soort ‘handjes’ op de celwand. Deze handjes zitten op alle borstkankercellen. Zij ontvangen signalen die een ­route in de cel in gang zetten, bijvoorbeeld om te groeien. Trastuzumab legt de route lam die te actief is. Maar het middel is niet voor iedereen geschikt. Het heeft alleen een mogelijk effect bij vrouwen bij wie veel handjes op de cellen zitten. Dat is 20 tot 30 procent van de borstkankerpatiënten. Daarom wordt eerst in de tumor gekeken of er veel handjes in voorkomen. Als dat zo is, dan is er een goede kans dat het medicijn werkt, al werkt het niet bij al deze vrouwen even goed.”

Krijgt iedereen trastuzumab die er baat bij zal hebben?
Toen in 2005 bleek dat trastuzumab nuttig was bij de vroege behandeling van een groep borstkankerpatiënten, was er nog geen vergoedingsregel. Maar daarna is trastuzumab snel beschikbaar gekomen voor vrouwen uit deze patiëntengroep. Ik krijg geen signalen meer van mijn patiënten dat er nog problemen zijn. Tegelijkertijd weet ik niet of alle vrouwen die ervoor in aanmerking komen het ook echt krijgen.

Lees ook

  • Diabetes: een gezonder hart door meer medicijnen
  • Reuma: langer mobiel door betere controle
  • Hoopvol medicijn voor borstkanker
  • Longen: meer lucht door buisjes in de luchtwegen
  • Hart: Actiever door celtherapie
  • Auteur 
    Bron 
    • Plus Magazine