Inkomensafhankelijk zorgpremie van de baan, nu belastingverhoging

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben het akkoord opengebroken. Ze willen nu afzien van de beloofde belastingverlaging - voor veel groepen gaan de belastingen juist omhoog.

De maatregel is bedoeld om de inkomensverschillen te verkleinen en komt in de plaats van de omstreden inkomensafhankelijke zorgpremie. Met name bij de VVD heerst onvrede over inkomensafhankelijke zorgpremie, die de middeninkomens en hogere inkomens te hard zou raken. De komende dagen worden verschillende andere varianten doorgerekend.

Een van de opties is om het belastingtarief van 42% voor modale inkomens niet te verlagen, maar juist te verhogen. Ook de verlaging van het hoogste tarief van 52% naar 49% lijkt nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Veel schiet de werkende burger er dus niet mee op.

Belastingvoordeel foetsie voor hogere inkomens
Verder wordt gekeken naar het belastingvoordeel voor werkenden, de arbeidskorting. De hogere inkomens zouden daarvoor niet meer in aanmerking komen. Dit zou dan toch het nivellerende effect hebben dat de PvdA zo graag wenst. Maandag krijgen de partijen de doorrekening van de verschillende varianten.

Hetzelfde bereiken op een andere manier
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra beweert dat de uitgangspunten van het regeerakkoord niet op de tocht komen te staan. Dat betekent dat de economie gestimuleerd wordt en tegelijkertijd de overheidsfinanciën op orde worden gebracht. Ook het nivelleren van de inkomstenverschillen blijft dus een centraal thema, ondanks het gemor van zowel links als rechts. Premier Rutte hoopt "zo snel mogelijk" knopen door te kunnen hakken.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl