Judo: alle ins en outs

Hoewel de meeste judoka’s al als kind met judo beginnen, kan het zeker ook nog op latere leeftijd. Bovendien is het een erg goede manier om uw gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen te vergroten.

Om mee te kunnen doen aan wedstrijden en examens moeten judoka’s lid zijn van een vereniging en een judopaspoort bezitten. Beginners dragen een witte band. Daarna volgen geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart.

De verdedigingssport werd eind 19e eeuw ontwikkeld door de Japanner Jigoro Kano vanuit de Japanse vechtkunst jiu-jitsu. Judo betekent ‘zachte weg’. Goed samenwerken als duo en wederzijds respect zijn erg belangrijk. Als de partner ‘aftikt’ laat de ander meteen los. Het respect uit zich ook in de rituele begroeting van leraar en leerlingen voor en na iedere les.

Fysieke kwaliteiten als lenigheid en soepelheid zijn belangrijk, maar dat geldt zeker zo sterk voor mentale kwaliteiten als concentratievermogen, creativiteit en intelligentie.

Judoka’s proberen de tegenstander op de mat te werpen en onder controle te krijgen én te houden; dat doen zij door middel van trekken, duwen, tillen, schuiven, rollen en klemmen. Tijdens de lessen komen allerlei soorten worpen en insluitingstechnieken (houdgrepen) aan bod. Erg belangrijk is de techniek van het valbreken.

Dit is ook een belangrijk onderdeel van de cursus Fit en Veilig die de Judobond speciaal voor vijftigplussers heeft ontwikkeld. Hierbij gaat het niet om wedstrijdjudo maar om het vergroten van het gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen. Deze cursus vindt op 90 plaatsen in Nederland plaats.

Zo’n 750 sportscholen en verenigingen verzorgen judolessen. De Judobond heeft rond de 55.000 leden, onder wie 1100 55-plussers. Ongeveer 20 procent van de leden is vrouwelijk.

  • Moet ik vooraf naar een sportkeuring?

Nee, een medische keuring is niet verplicht. Maar het kan geen kwaad naar de gewrichten te laten kijken bij een Sport Medisch Adviescentrum (te vinden op www.sportzorg.nl). Sommige zorgverzekeraars vergoeden zo’n keuring.

  • Welke blessures kan ik verwachten?

Kneuzingen en verstuikingen zijn de meest voorkomende blessures; judo is immers een contactsport. Judoka’s die aan wedstrijdsport doen, kunnen blessures oplopen aan duim, schouder, knie en oor. Een verzwikte enkel of pols is ook mogelijk.
Op recreatieniveau gaat het er zachtzinniger aan toe, maar ook daar is het belangrijk de trainingen geleidelijk op te bouwen en aandacht te besteden aan de juiste techniek. Dat vermindert de kans op blessures.

  • Waar is judo goed voor?

Judo heeft een sociaal karakter: je sport met een ander en er is lichamelijk contact. Door judo blijf je lenig en soepel. Je leert je val te breken door een koprol te maken en met een klap van de hand op de grond de val op te vangen. Een techniek die je niet snel verleert en die altijd van pas kan komen. Ook geeft judo zelfvertrouwen. Wie zich fysiek kan verdedigen, voelt zich psychisch sterker.

  • Startpakket

Een judopak is bij sportscholen en in goede sportzaken te koop vanaf €45, inclusief band en in alle maten (kinderen, dames, heren).


Met dank aan Essink Sportcentrum, Genneperparken Eindhoven. www.essink.net. Meer info over Judo Bond Nederland: www.jbn.nl

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine