Landgoed Duin en Kruidberg

Wandel mee over de mooiste landgoederen van Nederland: deze maand Duin en Kruidberg in Noord-Holland.

De beuken staan vol in het blad, de geuren van kamperfoelie en meidoorn verspreiden zich en... is dat niet de nachtegaal die daar zingt? Landgoed Duin en Kruidberg staat bekend om z’n grote aantallen nachtegalen. Als deze mooie zanger na de winter voor het eerst weer te horen is, dan is voor boswachter Jowien van der Vegte van Natuurmonumenten het voorjaar écht begonnen. “Het is een prachtig geluid. En als aan het eind van de dag alle andere vogels stoppen met zingen, dan gaan de nachtegalen door, soms de hele nacht.”

Ongetwijfeld heeft ook Jacob Theodoor Cremer een eeuw geleden van hun gezang genoten. Deze minister van Koloniën liet toen het landhuis Duin en Kruidberg bouwen. Een strook duinen tot aan de Noordzee was zijn jachtgebied. Met zijn vrienden en relaties uit Den Haag jaagde hij er op konijnen en fazanten. Het witte huisje dat nog altijd midden in de duinen staat, was de woning van de jachtopziener...

In de tijd van Cremer waren er nog konijnen in overvloed, nu is het al vijftien jaar dramatisch slecht gesteld met deze duinbewoners. Een virusziekte heeft hun aantal gedecimeerd. Daarom lopen in Duin en Kruidberg en de aangrenzende duingebieden van Nationaal Park Zuid-Kennemerland nu grote grazers. Zo’n 150 Schotse hooglanders, shetlanders en koniks voorkomen dat de duinen dichtgroeien met eentonig duinriet en struiken.

De duinen van Zuid-Kennemerland horen tot de breedste en meest gevarieerde van ons land: bultige heuvels, soms kaal, soms begroeid met struiken of plukjes loof- en naaldbos, duinvalleien en duinmeertjes en daartussenin slingerende schelpenpaden.

Duin en Kruidberg heeft als extra attractie de landgoedhistorie: het prachtige landhuis-met-park en de vele rododendrons die voor een vrolijk gekleurde noot zorgen. Jowien van der Vegte geniet er dagelijks van: “Het allermooiste plekje van Duin en Kruidberg vind ik het Olmenpad. Dat is een heel smal slingerpaadje door valleien en over duinen, met veel bloemen, op en top romantisch. Daar kan alleen het gezang van de nachtegaal tegenop.”

Missing media-item.

De konik is een van de paardenrassen die zorgen voor de begrazing van het duinlandschap.

Praktische informatie

Landgoed Duin en Kruidberg ligt tussen Haarlem en IJmuiden, aan de Noordzee.

Met de auto: neem vanaf de A208/N208 (Haarlem-Velsen) de afrit Velserbroek/Santpoort-Noord. Volg de borden P+R naar station Santpoort-Noord. U kunt parkeren bij station.

Met OV: naar NS-station Santpoort-Noord (op de lijn Haarlem-Uitgeest). Vanaf het station loopt u door het tunneltje onder het spoor door. Ga linksaf en daarna rechts naar de ingang van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, schuin tegenover Hoeve Duin en Kruidberg.

Wandelen: er is een gemarkeerde rondwandeling van 1,5 km en een gemarkeerde route die naar zee leidt (enkele reis 5 km). Daarnaast kunt u op de site van Natuurmonumenten de beschrijving vinden van een 14 km lange route. Honden zijn niet toegestaan.

Activiteiten: regelmatig zijn er excursies in Duin en Kruidberg of de overige delen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. T 023-541 11 29 en www.npzk.nl

Horeca: voor koffie en gebak kunt u terecht bij Hoeve Duin en Kruidberg aan de Duin- en Kruidbergerweg 91. In het landhuis op het landgoed kunt u op niveau dineren (en logeren). T 023-512 18 00 en www.duin-kruidberg.nl

Meer informatie: zie www.natuurmonumenten.nl
Auteur 
  • Annemarie Bergfeld