Mijn schoonzoon gaat er met mijn schilderijen vandoor

Getty Images

Door gebrek aan ruimte heb ik in alle vertrouwen een aantal van mijn schilderijen geparkeerd bij  mijn dochter,  die in gemeenschap van goederen  getrouwd is. Helaas gaat ze scheiden. Mijn schoonzoon wil nu deze werken in de deling van goederen te betrekken. De schilderijen zijn door mij ondertekend. De meeste staan ook op mijn website en zijn te koop. Kan ik deze schilderijen terug eisen? De stelling van mijn schoonzoon is, dat  wat in zijn huis staat altijd bij de gemeenschap van goederen hoort.

Het is niet zo dat alles wat tijdens een scheidingsprocedure in de woonkamer hangt of staat, zomaar onderdeel uitmaakt van de gezamenlijke boedel. Dan zou ook een schilderij van de kunstuitleen,  of de wasdroger van de buurvrouw, daar deel van uitmaken. U heeft uw schilderijen duidelijk niet geschonken aan uw dochter, maar ze slechts tijdelijk gestald. Dat geloof ik graag, want u biedt ze ook te koop aan op uw internetsite. Het zijn leuke ‘Monet-achtige’ beelden van bijvoorbeeld Rotterdamse stadgezichten.

Als uw schoonzoon bij de scheiding de helft van de waarde van de schilderijen wil hebben, moet hij voor de rechter maar aannemelijk maken dat u ze echt geschonken heeft. Dat gaat hem niet lukken, want u en uw dochter zullen getuigen dat daar geen sprake van is. Als ik u was zou ik ze binnen de kortste keren weghalen en thuis opslaan. Werken van de briefschrijver hangen overigens in het Paardenracemuseum in York (Engeland) en het Arboretum Trompenburg in Rotterdam.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl