Pas op: Verjaardag!

Getty Images

De verjaardag blijkt vol gevaren. Vergeleken met een gewone dag heeft de gemiddelde Nederlander op zijn eigen verjaardag veertig procent meer kans op schade aan zijn inboedel en dertig procent meer kans op schade die hij toebrengt aan anderen.

Dit blijkt uit een analyse van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) gebaseerd op claimgegevens. Ieder jaar zijn er bijna 210.000 claims, dat is circa 570 per dag. Je zou verwachten dat 1,56 claims van een jarige zijn (570 gedeeld door 365). Uit de analyse blijkt dat het in werkelijkheid op 2,2 ligt. Ook opvallend is dat er bij auto- en bromfietsschaden geen ‘verjaardagspiek’ is, mogelijk omdat mensen op hun verjaardag een dagje thuisblijven.

Oorzaak
Er is geen onderzoek gedaan naar de oorzaak. Wel zijn er vermoedens. In een volle huiskamer is de kans natuurlijk groter dat een jarige per ongeluk een glas wijn over een van de gasten gooit en de schade verhaalt op zijn aansprakelijkheidsverzekering. De drukte en de gezelligheid zorgen blijkbaar ook voor meer schade aan het meubilair. Kortom, het parool is uitkijken op je verjaardag.

www.verzekeraars.nl/actueel/nieuwsberichten/Paginas/Jarig-zijn-niet-zonder-risico%27s.aspx

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • geldenrecht.nl