Uitkeren erfenis bij zorg

Getty Images

Mijn moeder woont al jaren in een verzorgingshuis. Doordat mijn moeder nog over mijn erfdeel van vader mag en kan beschikken is haar eigen bijdrage AWBZ-zorg enorm gestegen. Is hier nog wat aan te doen?

Misschien, wanneer vader in zijn testament had opgenomen dat zijn nalatenschap moet worden uitgekeerd bij opname van de langstlevende, uw moeder, in een zorginstelling bent u gered. Die bepaling komt vooral in oude testamenten van voor 1996 nog wel voor. Voor 1996 moest namelijk eerst het eigen geld worden opgegeten in het verzorgingshuis voordat de Sociale Dienst de betaling van de eigen bijdrage overnam. Die bepaling zorgde er toen voor dat moeder de erfenis van de kinderen niet hoefde op te eten. Die oude bepaling in het testament van uw vader redt uw erfenis nu weer.

Maak bezwaar bij het CAK
De peildatum voor de berekening eigen bijdrage AWBZ is 1 januari 2011. Omdat uw moeder toen al was opgenomen kunt u bezwaar maken tegen berekening. Uw argument is dat op grond van de opname in de zorginstelling van moeder, de vordering opeisbaar is geworden. De vordering mag daarom niet meegeteld worden omdat het feitelijk een schuld is geworden die al uitgekeerd had moeten zijn. Hoe u bezwaar maakt vindt u op de site van het CAK: www.hetcak.nl Het is overigens verstandig om ook de belastingaangifte over 2011 aan te passen, waarbij u vooral in box 3 een verschuiving maakt van bezit naar schuld.

Geen testament?
Had vader geen testament of één zonder die bepaling, dan wordt de eigen bijdrage berekend over het hele bedrag dat moeder in box 3 heeft opgegeven inclusief uw erfenis. Maak ook in dat geval bezwaar tegen de beschikking omdat de ouderenorganisatie ANBO heeft geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt bij de berekening. Fouten die u wellicht honderden euro’s per maand kunnen kosten.

Voor al die mensen die met een nieuw testament bezig zijn, neem vooral de clausule op die bepaalt dat de erfenis van de kinderen moet worden uitgekeerd bij opname in een zorginstelling.

Bron 
  • geldenrecht.nl