Welke ziektekosten zijn aftrekbaar?

Ziektekosten vormden jarenlang een populaire aftrekpost. Die tijd is voorbij, maar ook over 2010 zijn er nog mogelijkheden.

De tijd dat je ‘bijna rijk kon worden door aftrek van ziektekosten’, is al weer een jaar voorbij. Je kunt geen luxe brillen of lenzen meer aanschaffen op kosten van de belastingbetaler. Maar ook bevallingskosten, uitgaven voor overlijden of extra uitgaven vanwege een chronische ziekte zijn geschrapt.

De zorgpremie is niet meer aftrekbaar, net als de aanvullende polis en de huisapotheek. Sinds vorig jaar worden chronisch zieken en ouderen voor hun extra medische kosten die niet vergoed worden door hun zorgverzekeraar, op een andere manier gecompenseerd.

Na de grondige reorganisatie van vorig jaar is er dit jaar met de zogenaamde specifieke zorgkosten, weinig veranderd. Relatief kleine aftrekposten als reiskosten voor ziekenhuisbezoek, diëten of kleding en beddengoed,  geven de Belastingaangifte niet direct een heel ander gezicht. Bovendien speelt ook de keuze van de (aanvullende) ziektekostenverzekering een rol in de aftrekmogelijkheden van de specifieke zorgkosten. Aftrek van medische kosten is alleen mogelijk voor het deel van de kosten dat niet vergoed wordt door de zorgverzekering. Hoe meer mensen dus verzekeren, hoe minder aftrekmogelijkheden er over blijven.

Voorbeelden zijn de tandartskosten. Het deel dat de tandartsverzekering vergoedt voor bijvoorbeeld kronen, is dan niet aftrekbaar. Mensen zonder tandartsverzekering zouden de renovatie geheel kunnen opvoeren bij de fiscus.
Dat geldt ook voor bepaalde (homeopathische) medicijnen van de dokter die door een aanvullende polis vergoed worden, bezoek aan de fysiotherapeut of een hulpmiddel als de rollator, die nu weer wel door de basisverzekering vergoed wordt en dus niet aftrekbaar zal zijn. Voor inentingskosten voor vakanties geldt hetzelfde. Sommige zorgverzekeringen benadrukken juist dat ‘bij hun aanvullende polissen’, dit soort kosten vergoed wordt. Het betekent dus dat ze niet aftrekbaar zijn. In samenwerking met verzkeringssite biedt Geld&Recht de mogelijkheid om polissen en voorwaarden met elkaar te vergelijken.

Voor mensen die op advies van hun huisarts een dieet volgen, kan er dit jaar wat veranderd zijn. De lijst met ‘aftrekbare’ diëten  is aangepast en ook uitgebreid. Belangrijk is dat mensen met een ‘aftrekbaar’ dieet daarvoor een dieetverklaring van de huisarts of een erkend diëtist achter de hand houden. Dat is niet meer dan een briefje waarop hij of zij  aangeeft om welk dieet het gaat en hoe lang het van toepassing is. Iemand die een dieet een half jaar gebruikt, heeft recht op de helft van de aftrek. In een lijst die te vinden is op www.belastingdienst.nl staat heel nauwkeurig om welke diëten behorend bij specifieke ziektebeelden, het gaat. De (vaste) aftrek varieert van 100 euro tot 3750 euro, al naar gelang het dieet.

Diëten van populaire afslankingsmagiërs staan hier niet bij. Belangrijk ook is er op te letten welk deel van de kosten de zorgverzekeraar mogelijk voor z’n rekening neemt.

Andere mogelijke aftrekposten zijn:

  • Contributie kruisvereniging. Rode Kruis telt niet mee.
  • Kosten verblijf ziekenhuis. Het gaat hier (uiteraard) niet om de ziektekosten die de zorgverzekering vergoedt, maar om bijkomende kosten, die mensen maken omdat ze in het ziekenhuis worden opgenomen.
  • Reiskosten voor ziekenhuisbezoek. Geldt vooral voor huisgenoten die langer dan een maand in het ziekenhuis liggen. Afstand tussen huis en ziekenhuis moet tenminste 10 km zijn. Met de auto 19 cent per kilometer, of anders de werkelijke kosten van metro, tram, bus of trein.
  • Kronen, bruggen, implantaten, voor zover niet vergoed door de aanvullende zorgverzekering.
  • Niet vergoede kosten voor huisarts of specialist. Denk aan medicijnen die je zelf moet betalen. Het eigen risico is overigens niet aftrekbaar.
  • Kleding en beddengoed . Gaat om de extra kosten die mensen door langdurige ziekte moeten maken voor beddengoed en kleding. Vaste aftrek is 300 euro, maar mensen die kunnen aantonen dat ze tenminste 600 euro aan dit soort kosten maken, mogen 750 euro aftrekken.
  • Hulpmiddelen, zoals kunstgebit, hoorapparaat, steunzolen. Net als vorig jaar zijn brillen, lenzen, lenzenvloeistof niet aftrekbaar.
  • Extra gezinshulp
  • Vervoerskosten naar arts of ziekenhuis. Alleen voor chronische patiënten.
  • Inentingskosten. Voor vakantie bijvoorbeeld. Zo lang ze niet betaald worden door aanvullende verzekering of de werkgever.
  • Aanpassing aan de woning. Alleen op medische indicatie.
  • Gezinshulp door handicap of ziekte. Hier is voor de inkomens boven de 30 000 euro een drempel.

Verhoging lager
Mensen die op 1 januari 2010 jonger waren dan 65 jaar met een  (drempel)inkomen tot  32.738 euro,  mogen het bedrag van de uitgaven voor specifieke zorgkosten verhogen met 77%. Dit was 113%. De uitgaven huisarts, tandarts en fysiotherapie en de reiskosten ziekenbezoek tellen niet mee voor deze verhoging.?Voor mensen boven de 65 jaar is deze bijtelling 113%
Drempel
Voor aftrek van de specifieke zorgkosten bestaat er een inkomensafhankelijke drempel. Het principe is: hoe hoger het inkomen, hoe hoger de drempel en dus hoe lager de aftrek.  Tot een bedrag van 38 722 euro is de drempel 1,65% van het inkomen. Er is altijd een drempel van 121 euro. Voor mensen die meer verdienen, is de drempel 639 euro plus 5,75 van het drempelinkomen boven de 38 722 euro. Voor de meeste mensen zal het bedrag van 639 euro dus het maximum zijn. Voor partners geldt bijna dezelfde regeling, alleen de minimale drempel ligt hoger, op 242 euro.
Veel van deze berekeningen voert de elektronische belastingaangifte automatisch uit.

LEES OOK

Grote prijsverschillen in zorgpolis

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl