Woning met vruchtgebruik

Getty Images

Moeder heeft na het overlijden van vader het vruchtgebruik van de woning, wat moeten wij nu opgeven bij de aangifte Inkomstenbelasting?

Is het vruchtgebruik van de woning door moeder verkregen via het testament van vader, dan geeft moeder het bezit van de woning en de eventuele hypotheekschuld zelf op in box 1. U als bloot eigenaren hoeft gedurende het vruchtgebruik van moeder niets op te geven. Pas wanneer het vruchtgebruik eindigt bent u in het bezit van het volle eigendom en geeft u de waarde op in box 3.

Is het vruchtgebruik niet door de erfenis gevestigd, dan geven vruchtgebruiker en de bloot eigenaren de waarde van hun bezit op in box 3. De waarde van de respectievelijke waarden bereken je door de WOZ-waarde van de woning te nemen maal 4 procent, maal de vruchtgebruikfactor (bijvoorbeeld bij een 75 jarige moeder: 5) hiermee bereken je de waarde van het vruchtgebruik. Door die waarde van de WOZ-waarde af te trekken is de bloot eigenaarwaarde bekent. Bent u niet alleen bloot eigenaar, verdeel dan de waarde van het bloot eigendoom over het aantal eigenaren.

Auteur 
  • Nico van Scheijndel
Bron 
  • geldenrecht.nl