Zo word je een schone slaapster

Getty Images

Veel huidverzorgende producten doen hun werk terwijl je slaapt. Komt het even goed uit dat de nachten nu zo lang zijn!

Overdag zijn we actief en alert.’s Nachts, als we slapen, komen lichaam en geest tot rust. Deze cyclus wordt aangestuurd door onze biologische klok en is belangrijk voor ons welzijn. Niet voor niets zorgt een jetlag dat je je voelt als een vaatdoek.

Uit onderzoek blijkt dat het bioritme invloed heeft op onze lichaamscellen, dus ook op de huid. Zo ontdekten wetenschappers dat die ’s nachts anders functioneert dan overdag. Gedurende de dag is de belangrijkste taak van de huid om bescherming te bieden tegen schadelijke invloeden van buitenaf. ’s Nachts is de huid vooral bezig met herstelwerkzaamheden.

Ssst, hier wordt gewerkt

Tijdens de slaap heeft de huid tijd om zichzelf te repareren. Dat verklaart ook waarom we er zo slecht uitzien na een korte of onrustige nacht. De huid heeft dan niet genoeg tijd gehad om zich te herstellen. Het werkt als volgt. Tijdens de diepe slaap worden acht keer sneller nieuwe huidcellen aangemaakt, vooral tussen één en drie uur ’s nachts. Ook collageen en elastine (nodig voor de stevigheid van de huid) en lipiden (vetten) worden aangemaakt in de nachtelijke uren. Verder herstelt de huid van irritaties als jeuk, uitslag en rode vlekken, en wordt de schade gerepareerd die overdag door uva-stralen is aangebracht aan het DNA.
7

Even vocht afvoeren

De werking van de huid is te vergelijken met een hightech fabriek. Er komen dus ook afvalstoffen vrij, en die worden vooral ’s nachts afgevoerd. Behalve afvalstoffen scheidt de huid ’s nachts veel vocht uit. Dat kan voor een deel achterblijven onder de ogen. Een truc om het vocht af te voeren (en meteen klaarwakker te worden): wrijf met een ijsklontje onder de ogen, van de neus richting de slaap, dat is met de lymfestroom (vochtstroom) mee. Ook oogcrème die het vocht afvoerende ingrediënt cafeïne bevat, kan helpen.

Zacht voor hand & haar

De huid van handen ver­oudert nog sneller dan die van het gezicht. Zeker in deze tijd van het jaar kunnen ze droog en ruw aanvoelen. Smeer ze elke avond in met een dikke laag voedende handcrème en trek daaroverheen katoenen handschoentjes aan (te koop bij drogist en apotheek). Zo kan de crème de hele nacht inwerken. Handig: dankzij glycerine en karitéboter is Vichy NutriExtra Handcrème extra voedend. €5,95.

Ook voor het haar zijn er producten die 's nachts hun werk doen. Niet omdat de ingrediënten dan beter doordringen (haarschubben staan ’s nachts niet verder open dan overdag), maar omdat het product dan ongestoord lekker lang kan inwerken.
2

Crème of serum

Goed om te weten: de huid is ’s nachts aanzienlijk poreuzer en kan daardoor makkelijker crème opnemen. Vandaar dat nachtverzorging meestal dikker en rijker is dan dagcrème, vol werkstoffen die de huid ondersteunen bij het nachtelijke herstelwerk.

Dat beaamt Marleen Gelinne, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Soprodal, een cosmetica-gigant die crèmes voor verschillende bekende merken ontwikkelt en produceert. “We spelen in op de nachtelijke herstelperiode van de huid door actieve stoffen aan nachtcrèmes toe te voegen. Zoals vitamine A, dat een celvernieuwende werking heeft. Ook antioxidanten zijn belangrijke ingrediënten, want ze herstellen de schade die de cellen overdag oplopen. Nachtcrèmes zijn meestal wat voller dan dagcrèmes, maar lang niet meer zo vet als vroeger.”

Een relatief nieuwe vorm om de huid extra te voeden, is middels een serum. Niet vet, niet dik, maar boordevol intensief verzorgende werkstoffen die de huid een enorme boost geven. Aanbrengen onder de nachtcrème, en gebruiken zolang als nodig is.

Duobaan Intensief Anti-Age gezichtsserum van Biodermal kan bijvoorbeeld zowel ’s avonds als overdag aangebracht worden voor extra veerkracht. €22,95.
5

Naar bed met een masker

Een vrij nieuwe manier om de huid tijdens de slaap van extra voeding te voorzien, is een nachtmasker. Dat biedt tot wel 30 procent meer verzorging dan een crème. Niet zo gek dus om een of twee keer per week te gaan slapen met een masker in plaats van een lik nachtcrème. Een nachtmasker wordt uiteraard niet hard. Het is zacht en crèmig en trekt volledig in de huid. Vergeet vooral niet om de hals ook in te smeren.

Tip: Breng het masker een kwartier voor het slapen gaan aan; dat voorkomt dat de helft op het kussen belandt.

Grote schoonmaak

Het is belangrijk om voor het slapen gaan de huid goed te reinigen en dan pas nachtcrème aan te brengen. Alleen dan kan deze de herstelwerkzaamheden van de huid goed ondersteunen. Gebruik dus ’s avonds een reinigingsproduct én een lotion. Lotion verfrist en verwijdert de laatste restjes vuil. Wie gaat slapen met een niet-gereinigde huid, wordt de volgende ochtend wakker met grove poriën en een vale teint. Het is overigens ook van belang om de huid ’s morgens te ontdoen van de nachtelijke afvalstoffen. Een plens water is echt niet genoeg.

De geur van de nacht

Een aangename geur ontspant – en dan val je eerder in slaap. Daarom zijn er speciale bedparfums, vaak met kalmerende ingre-diënten. Lavendel bijvoorbeeld. In het Verre Oosten zweren ze bij witte lotus. Deze laatste geur is terug te vinden in Yin Bed & Body Mist van Rituals, €16,50.

In Frankrijk is kussenspray populair. De naam zegt het al: spray de geur op het hoofdkussen voor een goede nachtrust. Sommige ruiken naar lavendel, andere naar schoon katoen, gedroogd in de frisse wind. Er is zelfs een spray die gepassioneerde nachten belooft. Vanaf €7,50, onder meer via De Groene Luifel, www.degroeneluifel.nl.

1

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine