Zorgverzekeraars: waar blijven de premies?

Zorgverzekeraars zijn dit jaar zeer zuinig met informatie over hun premie en dekking. Waarom? Omdat ze hopen miljoenen extra te verdienen.

 
Traditioneel is 1 november, de start van het zorgseizoen. Dit is de periode waarin de consument zorgverzekeraars kan vergelijken en eventueel over kan stappen. Vooralsnog valt er echter weinig te kiezen. Er zijn namelijk nog nauwelijks premies bekendgemaakt, blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl. Slechts 3 van de in totaal 32 aanbieders hebben hun premies voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. Vorig jaar waren dit rond deze tijd al 7 aanbieders.
 
 “De periode om te vergelijken wordt echter elk jaar korter”, zegt Paul Huibers van Geld.nl. Hij vermoedt dat verzekeraars uit strategische overwegingen hun premies pas laat bekendmaken. “Door hiermee te wachten, voorkomt een verzekeraar dat concurrenten op haar premies in kunnen spelen. De consument is daarvan de dupe. Er blijven nu slechts enkele weken over om te kiezen tussen overstappen of bij de huidige zorgverzekeraar blijven.” Gezien het feit dat er dit jaar weer veel verandert op het gebied van de zorgverzekering en de premies weer verder zullen stijgen, wordt het de consument met deze korte periode lastiger gemaakt goed naar de eigen verzekering te kijken en te vergelijken.
 
Miljoenenen
Naast de concurrentie speelt er, volgens Huibers, nog een ander motief voor de late bekendmaking van de premies. Namelijk de inkomsten voor de zorgverzekeraar. “De grootste verzekeraars hebben ongeveer 4 miljoen klanten. Door te wachten met het bekendmaken, kan een premie op het laatste moment nog naar boven worden bijgesteld. Eén euro premieverhoging per maand voor al deze 4 miljoen klanten, levert zo al snel 48 miljoen extra premie inkomsten op. Niet slecht voor een paar dagen wachten.”
Huibers pleit er daarom voor dat zorgverzekeraars verplicht worden de premies gelijktijdig te publiceren op 1 november.

Verzekeringssite.nl biedt nu al een 'alert' die u op de hoogte houdt van eventuele wijzigingen. Aanmelden is gratis en zo weet u straks ondanks de trage verzekeraars als eerste of het loont om voor 2012 te vergelijken en over te stappen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl