Bereken uw BMI

Body Mass of Quetelet Index

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.

Bereken uw BMI  

BMI staat voor Body Mass Index en is hetzelfde als de Quetelet Index. Het is een rekensom waarmee u de verhouding tussen uw gewicht en lengte bepaalt. In feite berekent u het aantal kilogrammen dat u per vierkante meter lichaam weegt.

Wat is het?

De BMI is oorspronkelijk bedoeld om statistieken over grote groepen mensen te berkenen. Nu gebruiken we de index om bij een individu vast te stellen of deze een gezond gewicht heeft. Hier is het op zichzelf eigenlijk niet geschikt voor. Desondanks wordt het veel gebruikt, voornamelijk omdat het relatief makkelijk is om er een redelijk goed beeld uit te krijgen.

Voor wie geldt het?

De BMI geldt alleen voor volwassenen en dus niet voor kinderen. De BMI is overigens juist het meest betrouwbaar bij een grotere afwijking, zoals ernstig over- en ondergewicht. Een zeer gespierd iemand zal dan volgens de BMI vaak overgewicht hebben. Dit komt omdat spieren nou eenmaal veel wegen en de BMI daar geen rekening mee houdt.

De formule

De berekening is uw gewicht in kilogrammen, gedeeld door het kwadraat van uw lengte in meters. Zelfs met een rekenmachine kan dit een lastige berekening zijn, vandaar dat u ook uw BMI gemakkelijk hier kan berekenen.

Betekenis van uw BMI

Uit de berekening rolt een getal. Over het algemeen wordt een BMI tussen de 20 en 25 als gezond beschouwd. Bij een BMI onder de 18,5 spreken we van ondergewicht. Een BMI van meer dan 25 wordt als overgewicht beschouwd en bij een BMI van meer dan 30 heeft u ernstig overgewicht of obesitas. Maar zoals eerder gezegd, kan dit vooral bij BMI's die net op de grens zitten nog wel eens niet kloppen.

Aanvullende methodes

Het is soms handig om daarom ook naar uw vetpercentage en middelomtrek te kijken. Uw middelomtrek kunt u zelf meten met een meetlint. Een goede meting van uw vetpercentage is erg lastig en kan het beste door een arts of andere hulpverlener worden uitgevoerd.