Op gewicht blijven: 10 tips

In balans met een gezonde leefstijl

Getty Images

Gefeliciteerd, na al dat diëten heeft u uw streefgewicht bereikt! Tijd om achterover te leunen? Nou nee, nu is het zaak om die verloren kilo's er af te houden. Hoe zorgt u er voor dat u niet ongemerkt steeds meer aankomt?

Na een dieet zult u niet meer 'gewoon' kunnen eten zoals u gewend was. Uw oude voedingspatroon zorgde er immers voor dat u te zwaar werd. Maar u hoeft ook niet meer zo op de calorieën te letten als tijdens het afvallen. De uitdaging is om een nieuwe balans in uw voeding én in uw beweegpatroon te vinden.

Crashdieet

Bent u in korte tijd extreem veel kilo's verloren? Dan is het voor u extra belangrijk om u niet over te geven aan eetbuien. Uw lichaam heeft een tijd lang behoorlijk wat voedingsstoffen gemist en zal dit zo snel mogelijk willen compenseren. Het risico is dan ook dat u al snel weer terug bent op uw oude gewicht of zelfs méér kilo's aankomt. Een gezonde leefstijl zorgt er voor dat u uw ideale gewicht behoudt.

Het Amerikaanse instituut National Weight Control Registry (NWCR) houdt gegevens bij van mensen die meer dan 15 kilo zijn afgevallen en dit al langer dan een jaar volhouden. Hieruit blijkt dat er overeenkomsten zijn in hoe die mensen zorgen dat hun gewicht stabiel blijft:

  • 78 procent van de afvallers eet elke dag ontbijt;
  • 75 procent staat tenminste eens in de week op de weegschaal;
  • 62 procent kijkt minder dan 10 uur televisie per week;
  • 90 procent beweegt gemiddeld een uur per dag.

Dit geeft al een aardige indicatie van wat er nodig is om op langere termijn je gewicht op peil te houden. Maar er zijn nog veel meer dingen die u kunt doen om te voorkomen dat u aankomt. Tien tips!

1. Let op vet en calorieën

Een volwassen vrouw mag ongeveer 2000 kilocalorieën binnenkrijgen op een dag, volwassen mannen zo'n 2500. Let wel op: er zijn kleine persoonlijke verschillen! De hoeveelheid spiermassa die u heeft of hoeveel u beweegt, heeft ook zijn weerslag op de hoeveelheid energie die u verbruikt.

Op internet kunt u tooltjes vinden waarmee u uw ideale inname kunt berekenen. Misschien kunt u dus iets meer of minder eten. Om te weten hoeveel calorieën en vet u dagelijks binnenkrijgt, kunt u op de site van het Voedingscentrum een voedingsdagboek bijhouden.

2. Ontbijt

Door de dag te beginnen met een ontbijt zet u uw spijsvertering aan het werk. Dit voorkomt dat u in de loop van de dag zin krijgt in ongezonde tussendoortjes.

3. Drie maaltijden

Eet drie gebalanceerde maaltijden op een dag. Sla nooit een maaltijd over, hierdoor krijgt u alleen maar meer zin om iets ongezonds te eten.

4. Wees honger voor

Zorg dat u niet te veel honger krijgt. Extreme honger zorgt voor extreme eetbuien en dat wilt u niet. Eet daarom tussen de maaltijden door een gezond tussendoortje. Vezels en eiwitten zorgen langer voor een vol gevoel.

5. Maak een uitzondering

Het is helemaal niet nodig om de rest van uw leven nooit meer iets ongezonds te eten. Er is in uw nieuwe eetpatroon best plaats voor af en toe een calorierijke snack. Dit houdt de moed er juist in en voorkomt dat u doorslaat naar schadelijke eetbuien, omdat u zo verlangt naar deze tussendoortjes.

6. Drink niet te veel

Vermijd grote hoeveelheden alcohol. Niet alleen levert een avondje doorhalen u flink wat calorieën op, ook kunt u in aangeschoten toestand een stuk slechter weerstand bieden tegen allerlei borrelhapjes. De volgende dag zit u dan met een dubbele kater!

7. Blijf in beweging

Houd u in elk geval aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, dus vijf dagen in de week, een half uur per dag. Om op gewicht te blijven is het bovendien goed om te werken aan je spieren; spieren gebruiken immers meer energie. Sporten is niet alleen goed voor uw gewicht, maar ook voor uw gemoed en algehele gezondheid!

8. Wegen

Blijf uzelf wekelijks wegen. Het is normaal dat u af en toe een kilootje meer of minder weegt. Maar wanneer u een verandering ziet van 2,5 kilo of meer, dan is dat het teken dat u uw leefstijl weer eens flink onder de loep moet nemen. Misschien moet u weer wat minder eten of wat meer gaan bewegen om op uw streefgewicht te blijven.

9. Support

Steun van anderen kan helpen. Er zijn online afvalcommunities waar u u bij aan kan sluiten om medestanders te vinden, zoals Valtaf.nl. Maar u kunt ook mensen in uw omgeving zoeken waar u steun bij kunt vinden en ervaringsverhalen mee kan delen.

10. Hou vol

Het allerbelangrijkste is om niet op te geven! Het is heel normaal dat u af en toe een terugslag hebt, maar dat is geen reden om de moed in de schoenen te laten zinken. U bent al zo ver gekomen, er is geen reden waarom u niet op gewicht zou kunnen blijven. Probeer juist uit te zoeken waardoor u even aan de verkeerde kant van de balans bent geraakt en onderneem actie.

Bronnen:
*
webMD
* eHow

* nwcr