Stelling: “Ik wil de calorieën zien op het menu"

In een fastfoodrestaurant bestel je een lekkere hamburger met frites. In het menu staat hoeveel het gerecht kost, bijvoorbeeld 12 euro. Maar niet hoeveel calorieën je binnenkrijgt als je alles op zou eten. En ook niet of een visburger met een salade een lichtere keuze is. In Groot Brittannië staan de calorieën sinds kort wel op de menukaart bij restaurantketens. Is dat een goed idee? Reageer hieronder.

Eens: het helpt om gezondere keuzes te maken

De helft van de Nederlanders is te dik, net als in Groot Brittannië. We leven in feite in 'Luilekkerland', waar we continu worden verleid om ongezonde keuzes te maken in onze voeding. Alle reden om daar wat tegenover te zetten. Met de calorieën op het menu speelt een restaurant open kaart over wat er in een gerecht zit. Dat helpt mensen om wat te matigen in energierijke gerechten. In Amerika en Canada is het al langer gebruikelijk om de calorieën te vermelden op menu’s van restaurantketens. In de praktijk heb je het met 'ketens' overigens vooral over fastfoodrestaurants. Dat blijkt inderdaad te werken - mensen komen met (iets) minder calorieën in hun maag naar buiten, volgens onderzoek in PLOS Medicine.

Oneens: geen gezeur over calorieën als ik uit eten ga

Een maaltijd buiten de deur is meestal calorierijker dan een maaltijd thuis. Er wordt scheutig gebruik gemaakt van zout, olie en boter, om de gerechten extra smaak te geven. Daarvoor eet je ook buiten de deur, om te genieten van een gerecht, dat je niet zelf hoeft te maken. U vindt het misschien niet gezellig om geconfronteerd te worden met de hoeveelheid calorieën in uw maaltijd. Tweede punt: het is wat eenzijdig om alleen naar de hoeveelheid calorieën te kijken, als het gaat om de voedingswaarde van gerechten. Volgens de regels van het Voedingscentrum gaat het er meer om dat je voldoende groente en fruit eet, plantaardige eiwitten kiest, transvetten tot een minimum beperkt en matig bent met snelle suikers. Om al die informatie op menukaarten te gaan zetten – daar zit niemand op te wachten.

Reactie toevoegen

18 Comments

Door Gjoera Boode (niet gecontroleerd) op zo, 15-5-2022 - 00:35

En als er dan toch de moeite gedaan wordt, om de calorieën te berekenen en aan de menu lijst toe te voegen,
zou het prettig zijn als ook de koolhydraten per gerecht berekend en op het menu te vinden zouden zijn. Dit voor al de diabeten die hun insuline moeten spuiten al dan niet met een pomp. Wanneer je uit eten gaat heb je geen idee wat de kok voor extra koolhydraten in het gerecht stopt waar van je bloedsuiker spiegel enorm van omhoog kan gaan en dat is ook heel slecht voor je gezondheid. Zo kan uit eten gaan een gezond
avondje uit worden.

Door Fina Horstink (niet gecontroleerd) op do, 12-5-2022 - 21:19

Wat een gezemel en wel enig idee hoeveel tijd en moeite dat kost voor een restaurateur? Elk gerecht uitpluizen afwegen en berekenen Een boordje kaas gaat nog, maar een wat gecompliceerder gerecht? Mag je wel iemand voor aannemen dan, vooral als je nogal een wisselt in de menukaart. En die persoon is n iet te krijgen en ook onbetaalbaar Wordt het eten dus duurder, dan daar weer gemekker over. Ben je zo fanatiek, eet je lekker thuis sla met spa.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 25-4-2022 - 16:43

Calorieën tellen is een beetje achterhaald. Gaat om je bloedsuikerspiegel en een hoge nutriëntendichtheid van voedingsmiddelen. Je lichaam telt ook geen calorieën. Dat wil zich verzadigd voelen. Als je veel patat eet en weinig eiwit en groente of juist heel veel groente maar weinig eiwit en vet, voelt je lichaam zich niet verzadigd.

Door Antonetta (niet gecontroleerd) op ma, 25-4-2022 - 09:05

Het helpt als je ziet wat de calorieën zijn.
Je kunt ze zo bijvoegen met je dieet en weet je zeker dat je niet over het limiet gaat. Erg handig.

Door Pro-vax (niet gecontroleerd) op zo, 24-4-2022 - 12:00

Gezeur: als je uit eten gaat, zijn calorieën totaal oninteressant en vooral opdringerig op de menukaart

Door Pauli (niet gecontroleerd) op za, 23-4-2022 - 16:55

Ben voor cal. vermelding. Een verstandige eter kan ook zelf nadenken. Echter, soms, zoals een burger, is niet echt ongezond., maar volop mayo en ketchup en frites met mayo erbij, jagen de calorieën op. m.a.w. Wees kritisch. Af en toe zondigen is helemaal niet zo erg. Volgende dag dan weer minder. En ik ben falikant tegen betutteling. Minderjarige horen opgevoed te worden door hun ouders. En aub geen verbod voor de snackbar.

Door L.Willemstein (niet gecontroleerd) op vr, 22-4-2022 - 13:50

Thuis calorieën tellen is prima, geef de restaurants geen extra werk/kosten, om dat ook nog op te schrijven. Je weet onderhand zelf als iets veel of weinig calorieën heeft. En zo hoef je ook niet te weten wat een ander naar binnen werkt.
Uiteten moet een traktatie blijven, daar doe je het toch voor.

Door ELSJEFIEDERELSJE (niet gecontroleerd) op vr, 22-4-2022 - 12:16

Voor die ene keer dat ik uit eten ga, is een calorieën-tabel ongewenst.
We worden tegenwoordig veel te veel betutteld.

Door Wil Vonk (niet gecontroleerd) op vr, 22-4-2022 - 11:51

inderdaad "gezeik"over de calorien blijf lekker thuis

Door H van Loo (niet gecontroleerd) op vr, 22-4-2022 - 11:07

Stop die onzin.Het is toch allemaal zo onduidelijk als maar kan .Zelfs de geleerden spreken elkaar tegen.Wat te denken van die alles omvattende ABCDE code waar niks van klopt.Laat ieder eten wat hij zelf wil en lekker vindt.Heerlijk een flink stuk Rijstevlaai met slagroom.