Waarom mannen sneller afvallen

Mars en Venus op de weegschaal

Getty Images

Ooit samen met uw man een dieet gedaan? Tien tegen één dat bij hem de kilo’s er schijnbaar moeiteloos af vlogen, terwijl u hard moest werken voor veel minder resultaat. Heel frustrerend! Doet u niet genoeg uw best of ligt het ergens anders aan?

Helaas maar waar: vrouwen vallen inderdaad minder gemakkelijk af dan mannen. Dat heeft een aantal redenen. Zo hebben mannen gemiddeld meer spierweefsel, terwijl het percentage lichaamsvet bij vrouwen hoger ligt. Mannen hebben hierdoor een hoger energieverbruik en verbranden sneller vet. Dan is het verschil tussen de bekende appel- en de peervorm. Mannen hebben over het algemeen een appelvorm met meer buikvet. Dat verdwijnt relatief gemakkelijker dan het vrouwelijke vet op de heupen en billen.

Emo-eten

Daarnaast is er een theorie dat vrouwen sneller naar eten grijpen als ze zich gestrest, eenzaam of depressief voelen: het emo-eten. Mannen eten vooral als ze honger hebben en kunnen op andere momenten beter nee zeggen. Dat hormonen een rol spelen, is nog niet onomstotelijk bewezen. Feit is wel dat vrouwen twee keer zoveel last hebben van eetbuien, wat zou kunnen komen door de schommelende hormoonspiegel vanwege de menstruatiecyclus.

Sporten? Gezellig!

Ook in de sportschool is het verschil zichtbaar. Sporten is voor veel vrouwen een sociale bezigheid, het gaat erom dat het gezellig is. Mannen gaan over het algemeen meer voor competitie en resultaat. Bovendien kiezen zij vaker voor krachttraining, wat volgens recent onderzoek heel belangrijk is om de verbranding op gang te houden en dus om af te vallen.

Etikettenexperts

Is er ook goed nieuws voor vrouwen? Jazeker. Veel vrouwen hebben zich de afgelopen jaren bekwaamd in het etiketten lezen en calorieën tellen. Ze weten beter wat gezond eten is en kunnen daardoor betere keuzes maken in de supermarkt en in een restaurant. Want nee heren, het feit dat bier een natuurproduct is, wil niet zeggen dat het goed voor u is!

Rond is ook mooi

Kunnen we nog wat leren van mannen? Wat dacht u van wat minder kritisch op ons uiterlijk zijn! De meeste mannen komen pas in actie als hun gezondheid in gevaar dreigt te komen door hun dikke buik. Natuurlijk is het beter als u het niet zover laat komen, maar waarom zouden we blijven streven naar irreële gewichtsafname? Modellenmaatjes zijn slechts voor een enkeling weggelegd. Een constant gewicht is veel beter voor u gezondheid én voor uw humeur dan dat constante gejojo.

Vrouwenpower

Wilt u toch wat kilo’s kwijt, probeer het dan eens op de mannelijke manier. Zeg vaker nee tegen de chocola en ga de competitie aan met de afvallende buurvrouw of schoonzus. Niet meer praten, gewoon doen!

Auteur