Waarom mannen sneller afvallen

Mars en Venus op de weegschaal

Ooit samen met uw man een dieet gedaan? Tien tegen één dat bij hem de kilo’s er schijnbaar moeiteloos af vlogen, terwijl u hard moest werken voor veel minder resultaat. Heel frustrerend! Doet u niet genoeg uw best of ligt het ergens anders aan?

Helaas maar waar: vrouwen vallen inderdaad minder gemakkelijk af dan mannen. Dat heeft een aantal redenen. Zo hebben mannen gemiddeld meer spierweefsel, terwijl het percentage lichaamsvet bij vrouwen hoger ligt. Mannen hebben hierdoor een hoger energieverbruik en verbranden sneller vet. Dan is het verschil tussen de bekende appel- en de peervorm. Mannen hebben over het algemeen een appelvorm met meer buikvet. Dat verdwijnt relatief gemakkelijker dan het vrouwelijke vet op de heupen en billen.

Emo-eten

Daarnaast is er een theorie dat vrouwen sneller naar eten grijpen als ze zich gestrest, eenzaam of depressief voelen: het emo-eten. Mannen eten vooral als ze honger hebben en kunnen op andere momenten beter nee zeggen. Dat hormonen een rol spelen, is nog niet onomstotelijk bewezen. Feit is wel dat vrouwen twee keer zoveel last hebben van eetbuien, wat zou kunnen komen door de schommelende hormoonspiegel vanwege de menstruatiecyclus.

Sporten? Gezellig!

Ook in de sportschool is het verschil zichtbaar. Sporten is voor veel vrouwen een sociale bezigheid, het gaat erom dat het gezellig is. Mannen gaan over het algemeen meer voor competitie en resultaat. Bovendien kiezen zij vaker voor krachttraining, wat volgens recent onderzoek heel belangrijk is om de verbranding op gang te houden en dus om af te vallen.

Etikettenexperts

Is er ook goed nieuws voor vrouwen? Jazeker. Veel vrouwen hebben zich de afgelopen jaren bekwaamd in het etiketten lezen en calorieën tellen. Ze weten beter wat gezond eten is en kunnen daardoor betere keuzes maken in de supermarkt en in een restaurant. Want nee heren, het feit dat bier een natuurproduct is, wil niet zeggen dat het goed voor u is!

Rond is ook mooi

Kunnen we nog wat leren van mannen? Wat dacht u van wat minder kritisch op ons uiterlijk zijn! De meeste mannen komen pas in actie als hun gezondheid in gevaar dreigt te komen door hun dikke buik. Natuurlijk is het beter als u het niet zover laat komen, maar waarom zouden we blijven streven naar irreële gewichtsafname? Modellenmaatjes zijn slechts voor een enkeling weggelegd. Een constant gewicht is veel beter voor u gezondheid én voor uw humeur dan dat constante gejojo.

Vrouwenpower

Wilt u toch wat kilo’s kwijt, probeer het dan eens op de mannelijke manier. Zeg vaker nee tegen de chocola en ga de competitie aan met de afvallende buurvrouw of schoonzus. Niet meer praten, gewoon doen!

Trefwoorden:

2 Comments

Door Ineke Kroon (niet gecontroleerd) op za, 15-9-2018 - 14:34

Fysio en toch bewegen. Opbouwen. Na een tot al hip operatie, liep slecht en pijn bij elke stap. Trappen alleen als het moest. Ook de trap in huis.

Toch gedaan en met hulp van oefeningen van de fysio, elke dag thuis doen. Goede beweging. Hoe de trap op, hoe je houding bij lopen.
Nu 2j later, kan ik zelfs weer in de sportschool op de crosstrainer. Nee spinning doe ik niet. Maar 5 minuutjes op de crosstrainer lukt al. Ik bouw het langzaam op naar 10. Idd krachttraininhg is ook goed. Geen pijn en geen vochtophoping. Gewoon beginnen met het laagste gewicht van het apparaat en 8x dan weer 10 tellen rust en weer 8x. Zonder pijn loop ik de trap weer op --

Door Toke Visser (niet gecontroleerd) op wo, 22-11-2017 - 03:09

Door flinke artrose kan ik heel slecht bewegen, m.a.w. beweeg bijna niet meer en hou ook vocht vast. Alsof ik elastieken om mijn benen zitten. Wat kan ik hier tegen Doen? Vr.groet Toke Visser