Het juiste huis op de juiste plek

Blijven of verhuizen?

Van de 1 miljoen 75-plussers woont nog steeds 70 procent zelfstandig! Toch kan het pensioen een aanleiding zijn om na te denken over uw woonsituatie. De cruciale vraag is: blijf ik zitten waar ik zit of ga ik op zoek naar een andere woning?

De voor- en nadelen

Wanneer u met pensioen gaat, is de kans groot dat u er in inkomen op achteruit gaat. Het is de vraag of u kunt blijven wonen in uw huis. En als u het kunt, wílt u het dan ook? Misschien bent u op zoek naar iets kleiners, omdat de kinderen de deur uit zijn of omdat u opziet tegen het onderhoud van uw huis en tuin. Of misschien grijpt u - nu u niet meer in de buurt van uw werk hoeft te wonen - de kans om naar een andere provincie te vertrekken. Uit onderzoek blijkt dat 39 procent van de senioren verhuist vanwege de gezondheid, 28 procent omwille van de woning en 16 procent vanwege de buurt (SCP, 2004). Wat u ook doet, ga niet over één nacht ijs, maar zet alle voor- en nadelen tegen elkaar af.

Overwaarde als appel 
voor de dorst

Als u een eigen woning bezit, is de kans groot dat u in de loop der jaren vermogen hebt opgebouwd. U hebt misschien een flink deel van uw hypotheek afgelost. Tegelijkertijd is uw huis waarschijnlijk meer waard geworden, omdat de prijzen van woningen de afgelopen jaren flink gestegen zijn. De overwaarde van uw huis kunt u gebruiken om wat ruimer bij kas te zitten. U kunt uw huis verkopen en kleiner gaan wonen of bijvoorbeeld een tweede hypotheek nemen.
Het is knap ingewikkeld om erachter te komen wat voor u het meest voordelig is. U doet er dan ook verstandig aan om een professional in de arm te nemen. Of misschien is dit iets voor u: de Vereniging Eigen Huis organiseert voorlichtingsbijeenkomsten waar u informatie krijgt over onder andere de overwaarde slim benutten en verkoop.

Kleiner wonen

Misschien wilt u na uw pensioen kleiner en goedkoper gaan wonen. U wilt bijvoorbeeld uw vrijstaande huis inruilen voor een appartement. Volgens de Bijleenregeling - een fiscale regeling die geldt sinds begin 2004 - zou u de overwaarde van uw huis moeten gebruiken om het appartement te financieren. U loopt daarmee renteaftrek van de hypotheek mis. Gelukkig maakt de regeling een uitzondering voor mensen die goedkoper gaan wonen. Zij mogen toch over de hoogte van de oude hypotheekschuld rente aftrekken.
Als u het vrij te besteden bedrag opzijzet, betaalt u in box 3 hierover 1,2 procent vermogensrendementsheffing. In de praktijk betaalt u deze belasting meestal niet over het hele bedrag. Er gelden namelijk vrijstellingen.

Woningruil

Wanneer u huurt, kunt u van woning ruilen met een andere huurder. Misschien kent u zelf iemand met wie u kunt ruilen. Zo niet, plaats dan een oproepje in de krant of kijk op internet. De beste plek daarvoor is de website www.woningruil.nl. Om van woning te kunnen ruilen, hebt u allebei toestemming nodig van de verhuurder en eventueel van de gemeente. U dient eerst een schriftelijke aanvraag in bij de verhuurders. Zij toetsen of u allebei voldoet aan de voorwaarden. Voor veel huurwoningen gelden immers eisen ten aanzien van bijvoorbeeld inkomen en gezinssamenstelling. Wanneer de verhuurders akkoord gaan, zult u soms nog een huisvestingsvergunning moeten aanvragen bij de gemeente. Ten slotte zijn er twee nieuwe huurovereenkomsten nodig. Het kan gebeuren dat een van de verhuurders niet instemt met woningruil. In dat geval kunt u proberen uw gelijk te halen via de kantonrechter. Bij de Nederlandse Woonbond kunt u informatie krijgen over woningruil.

Is uw huis levensloopbestendig?

Voor veel mensen is het een ideaal om tot op hoge leeftijd in hun eigen huis te blijven wonen. Voor u ook? Kies dan bij verhuizing voor een levensloopbestendige woning. 
Of laat uw eigen woning seniorproof maken. ‘Opplussen’ heet dat laatste.
  • Veiligheid: zijn er stevige trapleuningen? Is de vloer slipvast, ook 
als hij nat is? Is er voldoende verlichting? Is het huis 
drempelvrij?
  • Gebruiksgemak: zijn woning en tuin goed te (laten) onderhouden?
  • Aanpasbaar: kunt u beneden slapen en douchen? Kan de keuken 
worden aangepast voor rolstoelers?
  • Toegankelijkheid: is de woning goed bereikbaar, ook als u wat minder goed ter been wordt? Kunt u vlakbij parkeren; is er een (trap)lift?
  • Ligging: ligt de woning in de buurt van winkels, zorgvoorzieningen en openbaar vervoer? Is de buurt vriendelijk en veilig?

Informatie

Auteur