PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Stelling: de AOW moet inkomensafhankelijk worden

Het wordt door de vergrijzing steeds moeilijker om de AOW betaalbaar te houden. Econoom Sweder van Wijnbergen komt nu met een voorstel om dit toch te realiseren.

Net als de zorgpolis

Hij pleit ervoor om de AOW inkomensafhankelijk te maken. Alleen mensen die het financieel moeilijk hebben, moeten volgens hem in aanmerking komen voor een AOW-uitkering. De econoom vergelijkt het zelf met de zorgpolis, die ook alleen uitkeert aan mensen die ziek zijn. Nu heeft iedereen recht op AOW als de AOW-leeftijd is bereikt (bekijk hier de bedragen in 2017).

Scholing

Op die manier blijft de AOW volgens Van Wijnbergen betaalbaar. De overheid kan volgens hem beter investeren in training en scholing van werknemers boven de 45 jaar, zodat zij langer aan het werk blijven en ook weer sneller een baan vinden. Zo worden er kosten voor de WW en bijstand bespaard.

De FNV ziet niets in het plan, ouderenbond ANBO gaat nog in overleg.

Wat vindt u?

Bent u het met de econoom eens om de AOW inkomensafhankelijk te maken, of moet die algemeen beschikbaar blijven? Stem eens of oneens en laat daaronder een reactie achter.

Stelling: de AOW moet inkomensafhankelijk worden

Reactie toevoegen

159 Comments

Door Schoenmaeckers (niet gecontroleerd) op zo, 19-2-2017 - 17:02

Toen de AOW werd ingevoerd werd onze pensioenopbouw met het te verkrijgen AOW bedrag verminderd. Minder pensioen premie maar wel AOW premie. Door het verlagen van de AOW blijkt weer eens hoe onbetrouwbaar de overheid is.

Door H. van den Akker (niet gecontroleerd) op zo, 19-2-2017 - 14:26

Als u bedoeld dat de werknemer de keuze krijgt om al of niet te betalen voor zijn AOW, zoals de werknemer dat ook doet/heeft gedaan voor zijn pensioen, lijkt dat eerlijk.

Door Dries Schneider (niet gecontroleerd) op zo, 19-2-2017 - 13:20

De AOW kan pas inkomensafhankelijk gemaakt worden vanaf een bepaalde inkomensgrens.
Daarmee bedoel ik dat ouderen met een pensioen en ander belastbaar inkomen tot een hoogte van 2x modaal niet gekort mogen worden. Maar mensen die met hun totaal belastbaar inkomen (pensioen + al hun extra inkomens) daarboven komen, zouden voor een verlaging van de AOW in aanmerking komen.

Door peacock2@hccnet.nl (niet gecontroleerd) op za, 18-2-2017 - 23:13

Links gelul, al die kadootje die ze geven aan die nieuwen al die rotzooi die de lin kse varkens bedenken het is allemaal niet en ook het verzonnen herstel van de door de linkse kliek veroorzaakte crisis is nog lang niet voorbij en waarom zitten bankenploffer en kwartjesdief en nog meer van dat volk achter slot en grendel en betalen ze de door deze linkse kliek veroorzaakte kosten

Door Ella (niet gecontroleerd) op za, 18-2-2017 - 19:23

Vanaf mijn 16 e leeftijd gewerkt. Dit jaar 65 jaar alle jaren AOW premie en pensioenpremie betaald. De politiek heeft jaren geleden van de AOW een volksverzekering gemaakt. Maw ook AOW voor degene die nooit premie betaald hebben. Staatstsecretaris Klijnsma wil nu iedereen in een pensioenfonds......zodat degene die niet betaald hebben straks ook pensioen hebben naast omdat de AOW inmiddels te laag is?? AOW via een omslagstelsel. De pensioenpotten zitten stampend vol gevuld door werknemers en werkgevers. Conform CAO afspraken. De politiek maar ook "Brussel" willen hier graag van gaan uitdelen aan degene die die potten niet gevuld hebben. Nivellering ten top over de rug van werknemers die veelal meer dan 40 /50 jaar gewerkt hebben...En genoegen namen met grote happen uit hun bruto loon. Maar kozen voor zekerheid en vastigheid ipv veel en onzeker

Door Piet Franssen (niet gecontroleerd) op za, 18-2-2017 - 18:19

De AOW inkomensafhankelijk maken is heel erg oneerlijk. Mensen werken een dag in de week voor hun pensioen en leggen hier dus veel geld voor opzij. Het zpu zeer oneerlijk zijn om deze mensen te straffen met een lagere of geen AOW. Wel vind ik het verdedigbaar dat de AOW eerder in kan gaan tegen een lagere uitkering. Mensen kunnen dan zelf kiezen of ze eerder stoppen en dan wel een lagere uitkering krijgen samen met het pensioen dat ze ook eerder in kunnen laten gaan.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 18-2-2017 - 16:36

In vroeger dagen na de tweede wereldoorlog zorgde Vadertje Wijlen Dhr. Willem Drees voor de A.O.W. die toen werd ingesteld.
Destijds was de levensverwachting in Jaren 70.
Er werden vanaf 1945 af erg veel mensen geboren, de babyboom.
Nu in 2017 komen we ineens op dit zgn. lumineuze idee.
Kijk de gezondheid van de mensen is een heel stuk beter dan destijds, de mensen worden ouder ( dus niet die 5 jaar "uitrusten en nog een beetje genieten" zoals Dhr. W.Drees dat bedoelde)
We krijgen nu gemiddeld 3 kinderen en dat is beduidend minder dan die babyboom)
Dus is het 1 &1 bij elkaar optellen.
De huidige werkenden en ook mensen die uitkeringsgerechtigd zijn betalen hun premies lijkt me zo.
Kortom Het is altijd hetzelfde liedje als er verkiezingen komen, dan krijg je dit "gemauw" weer, en oh Hemel wat heeft E.van der Velden het toch zwaar.
U heeft uw ouders toch ook hun huis niet laten "opeten" en op straat wonen, of kwam u op 't idee om hen dan maar in t verzorgingshuis te plaatsen omdat het Geld op was?
Nou in elk geval zult u niet te veel aan erfenis hebben gehad dan.
Want de eigen bijdrage A W B Z is zeer aan de prijs in 'n verzorgingshuis en logisch, er moet zoveel van worden betaald
En Ja erfbelasting bestaat zoals zoveel belastingen, daar wordt in Nederland veel van betaald en gedaan.
Meld u aan bij de V.V.D voor de volgende verkiezingen over 4 jaar, voor nu zal dit onderwerp geen wetsvoorstel meer halen en niet in de tweede en eerste kamer meer aan de orde komen.
Ik ben blij dat mijn ouders heerlijk hebben kunnen genieten van de A.O.W. Dat hebben zij met alle respect dik verdiend, zij waren zeer hard werkende mensen/ niet klagen maar dragen maakt lichte dagen E.van der Velden.

Door ellobo (niet gecontroleerd) op za, 18-2-2017 - 15:57

Makkelijk praten van zo'n zakkenvuller Sweder van Wijnbergen die een topsalaris/pensioen heeft, je zal zien dat de middeninkomens weer worden gepakt, een schande van deze betweter, zal wel D66 stemmen.

Door morsch (niet gecontroleerd) op vr, 17-2-2017 - 22:37

Dit is gewoon het meest eerlijkste.

Door Jansen (niet gecontroleerd) op vr, 17-2-2017 - 17:43

Je hebt gekozen om bijvoorbeeld eerder met pensioen te gaan omdat je gedacht hebt dat te kunnen doen. Niets onbetrouwbaarder dan een overheid die plotseling bedenkt dat aow plotseling wel een tikkeltje minder kan omdat je heel je leven pensioen hebt opgebouwd. Mensen die niks hebben opgebouwd en er dus lekker van geleefd hebben krijgen dan wel het volle pond. Niet eerlijk