PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Stelling: de AOW moet inkomensafhankelijk worden

Het wordt door de vergrijzing steeds moeilijker om de AOW betaalbaar te houden. Econoom Sweder van Wijnbergen komt nu met een voorstel om dit toch te realiseren.

Net als de zorgpolis

Hij pleit ervoor om de AOW inkomensafhankelijk te maken. Alleen mensen die het financieel moeilijk hebben, moeten volgens hem in aanmerking komen voor een AOW-uitkering. De econoom vergelijkt het zelf met de zorgpolis, die ook alleen uitkeert aan mensen die ziek zijn. Nu heeft iedereen recht op AOW als de AOW-leeftijd is bereikt (bekijk hier de bedragen in 2017).

Scholing

Op die manier blijft de AOW volgens Van Wijnbergen betaalbaar. De overheid kan volgens hem beter investeren in training en scholing van werknemers boven de 45 jaar, zodat zij langer aan het werk blijven en ook weer sneller een baan vinden. Zo worden er kosten voor de WW en bijstand bespaard.

De FNV ziet niets in het plan, ouderenbond ANBO gaat nog in overleg.

Wat vindt u?

Bent u het met de econoom eens om de AOW inkomensafhankelijk te maken, of moet die algemeen beschikbaar blijven? Stem eens of oneens en laat daaronder een reactie achter.

Stelling: de AOW moet inkomensafhankelijk worden

Reactie toevoegen

75 Comments

Door Marijke de jager (niet gecontroleerd) op do, 19-1-2017 - 21:23

Natuurlijk moet dat NIET, voor de pensioenpremie geldt immers een franchise gestoeld op de basis van het pensioen. Voor de aow, een algeme wet dus, betaalt iedereen met inkomen middels de belastingen. Dit is een stelsel waarin je betaalt voor de generatie die nu aow gerechtigd is. Zolang er tijdens het pensioen sparen de franchise is en dus via belasting voor een minimum basisinkomen wordt betaald is het niet rechtvaardig dit basisinkomen afhankelijk van het inkomen na pensionering te stellen. Wanneer dit wel gaat gebeuren moet er voor al die mensen die alleen voor de voorgaande pensioenen hebben betaald een compensatie komen. Voor de jongeren kan dan een pensioen gespaard worden over de volle inkomsten tot de max van € 100.000,--, dus zonder franchise. Om de huidige generatie ouderen hun aow te compenseren zal er dan dus nog tientallen jaren compensatie verstrekt moeten worden. Wel zal het compensatie bedrag voor de aow per jaar in totaliteit verminderen door het langzaam verdwijnen van de ouderen die via de belastingen betaalden en wel door natuurlijke"uitloop"

Door Haas (niet gecontroleerd) op do, 19-1-2017 - 19:26

Dat geeft de overheid weer gelegenheid om de drempel jaarlijks te wijzigen tot steeds minder mensen.

Door Bertus (niet gecontroleerd) op do, 19-1-2017 - 16:34

als ik een pensioen zou hebben zoals die ex topman van (sjoemel) volkswagen (3100 euro per week) en nog een dikke auto van de zaak, dan zou ik mijn aow tje niet meer hoeven.
maar helaas, mijn pensioentje na 54 jaar werken is ietsjes lager, dus gaarne volledige aow waar ik ook 54 jaar voor heb betaald en gaarne pensioen indexering (dit is alweer 8 jaar geleden) en korten is helemaal uit den boze!!! de fondsen zwemmen in het geld.....

Door Boluspruum (niet gecontroleerd) op do, 19-1-2017 - 13:28

En al die jaren dat het van mijn inkomen als belastingpremie is ingehouden? Krijg ik dat dan wel terug?

Door TH. KRAMP op wo, 18-1-2017 - 20:36

Deze meneer heeft er geen last van wel de kleine man

Door Andries (niet gecontroleerd) op wo, 18-1-2017 - 10:22

De minima trekt dan weer aan het kortste eind zo wordt het wel weer berekent je kunt helemaal niets aan de politiek overlaten want je wordt altijd bedonderd ik vind ze de grootste oplichters van Nederland gr

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 17-1-2017 - 21:44

En dan gestaffeld.
Als we dit in zouden voeren, kan de pensioengerechtigde leeftijd gewoon op 65 blijven.
Fulltime doorwerken tot je 67 is echt maar voor een handje vol mensen te doen!

Door H. M. (niet gecontroleerd) op di, 17-1-2017 - 19:35

De AOW is als oude dag PENSIOEN ingesteld. Wat ik niet begrijp, waarom ieder dan ook niet op individuele basis dit inkomen ontvangt. Bij samenwonen kan de hogere huur betaald worden en blijft er nog geld voor de eigen hobbies over. Nu zorgt het samen moeten beknibbelen op van alles voor een verslechterende economie.
Inkomensafhankelijk? Nee, of hooguit op vrijwillige basis de AOW kunnen weigeren.

Door Jaap gelderblom (niet gecontroleerd) op di, 17-1-2017 - 08:27

weliswaar betalen wij AOW voor degene die het nu krijgt, maar ook met de gedachte voor ons zelf later. door de afdracht van toch wel een fors deel van ons inkomen is de mogelijkheid van zelf pensioen opbouw een heel stuk lager. afblijven dus.

Door Bert de Vilder (niet gecontroleerd) op ma, 16-1-2017 - 21:33

De AOW is een volksverzekering, waarvoor premies zijn betaald!
We gaan de uitkering van normale verzekeringen toch ook niet inkomensafhankelijk maken. De AOW was en is de basis van alle pensioenen, wie meer pensioen heeft wordt door de belasting al inkomensafhankelijk belast. Dus afblijven van die AOW!