PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Stelling: de AOW moet inkomensafhankelijk worden

Het wordt door de vergrijzing steeds moeilijker om de AOW betaalbaar te houden. Econoom Sweder van Wijnbergen komt nu met een voorstel om dit toch te realiseren.

Net als de zorgpolis

Hij pleit ervoor om de AOW inkomensafhankelijk te maken. Alleen mensen die het financieel moeilijk hebben, moeten volgens hem in aanmerking komen voor een AOW-uitkering. De econoom vergelijkt het zelf met de zorgpolis, die ook alleen uitkeert aan mensen die ziek zijn. Nu heeft iedereen recht op AOW als de AOW-leeftijd is bereikt (bekijk hier de bedragen in 2017).

Scholing

Op die manier blijft de AOW volgens Van Wijnbergen betaalbaar. De overheid kan volgens hem beter investeren in training en scholing van werknemers boven de 45 jaar, zodat zij langer aan het werk blijven en ook weer sneller een baan vinden. Zo worden er kosten voor de WW en bijstand bespaard.

De FNV ziet niets in het plan, ouderenbond ANBO gaat nog in overleg.

Wat vindt u?

Bent u het met de econoom eens om de AOW inkomensafhankelijk te maken, of moet die algemeen beschikbaar blijven? Stem eens of oneens en laat daaronder een reactie achter.

Reactie toevoegen

207 Comments

Door Jan Peeters (niet gecontroleerd) op zo, 30-7-2017 - 12:02

De AOW kwestie is oneerlijk.
Er zal geen enkele ambtenaar tot 68 jaar doorwerken! Voor deze groep liggen de riante regelingen allang in de kast.
Behalve voor de hard werkende stukadoor, schilder, bouwvakker etc. deze zullen moeten doorwerken, vooral om de kosten van deze overheidsgroep op te hoesten!

Door Elly (niet gecontroleerd) op zo, 11-6-2017 - 08:33

De AOW leeftijd moet weer terug naar 65, in Europa zijn wij het land met de hoogte leeftijd en de bedoeling is dat het uiteindelijk 71 jaar gaat worden. HOEZO EEN EUROPA!!!!!
Kijk een hoeveel jaren mensen gewerkt hebben. zelf ben ik 63 en werk full time vanaf 16 jaar en geen uitzondering.

Door J. Peters (niet gecontroleerd) op di, 16-5-2017 - 18:29

Toen ik op mijn 15e ging werken werd mij uitgelegd dat ik aowpremie betaalde voor de mensen die toen 65 jaar en ouder waren. "als jij straks zou oud bent krijg je ook aow, en dat wordt dan weer door volgende generaties opgebracht" zo werd mij uitgelegd. Na 50 jaar aaneen werken, een gezin verzorgen, en nu na scheiding alleen, moet ik rondkomen van minder dan modaal inkomen. Toch hoor en lees ik dagelijks dat ik een profiteur ben. Mijn kinderen hebben een luxe die ik van mijn leven niet gehad heb, en ook nooit zal krijgen. Veel jongeren zijn super egoistisch en inhalig. Natuurlijk zijn er ook rijke ouderen. Ik ken echter ook heel veel jonge millionairs!

Door D Van Wijk op di, 16-5-2017 - 17:14

het geld gebruiken voor training en scholing voor banen voor personen van boven de 45 jaar? voor welke banen???

Door Jan (niet gecontroleerd) op ma, 15-5-2017 - 09:59

Ben 57 jaar,tot dusver aan alle regelingen meebetaalt zoals vut,aow,pensioenpremie etcetera.
Dat ik van 1 van de premies welke ik en veel van mijn leeftijdsgenoten hebben ingelegd ten volle kunnen genieten is zo onderhand tot 0 gereduceerd.

Door andriessen a c e (niet gecontroleerd) op zo, 14-5-2017 - 17:07

nog minder en de rekeningen blijven maar komen die nu niet betaald kunnen worden de pensioenen zijn al gekort en worden al 10 jaar biet geindexeerd, waar is onze rijkdom? Niet in onze zakken,
als ik 50.000 per jaar zou ontvangen, dan kon ik ook nog eens keer met vakantie

Door W. OVERMARS (niet gecontroleerd) op zo, 14-5-2017 - 12:05

Al weer meer inleveren, overal voor betaald en vallen steeds buiten de boot .Ik ben van 1951.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 13-5-2017 - 19:07

Hoezo geld stoppen in scholing van 45 +? En zodoende langer in het arbeidsproces te blijven? Echte kwaliteit wordt regelmatig ontslagen en komt niet meer terug omdat ze " te oud" worden bevonden. Hiermee gaat een hoop bestaande kennis verloren. Ik denk dat het meest langdurig ziekte verzuim bij dertigers voorkomt. Heb eens wat meer eerbied voor grijze haren......

Door Patty (niet gecontroleerd) op za, 13-5-2017 - 13:05

Werkenden betalen de aow van diegenen, die er op dat moment voor in aanmerking komen, via de op het salaris ingehouden premie, je spaart niet voor je eigen aow...!Pensioen wel...!

Door Andreas (niet gecontroleerd) op za, 13-5-2017 - 11:52

Als ik het me niet vergis heeft deze man een forse jaren in het buitenland ooit gewoond.