PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Stelling: de AOW moet inkomensafhankelijk worden

Het wordt door de vergrijzing steeds moeilijker om de AOW betaalbaar te houden. Econoom Sweder van Wijnbergen komt nu met een voorstel om dit toch te realiseren.

Net als de zorgpolis

Hij pleit ervoor om de AOW inkomensafhankelijk te maken. Alleen mensen die het financieel moeilijk hebben, moeten volgens hem in aanmerking komen voor een AOW-uitkering. De econoom vergelijkt het zelf met de zorgpolis, die ook alleen uitkeert aan mensen die ziek zijn. Nu heeft iedereen recht op AOW als de AOW-leeftijd is bereikt (bekijk hier de bedragen in 2017).

Scholing

Op die manier blijft de AOW volgens Van Wijnbergen betaalbaar. De overheid kan volgens hem beter investeren in training en scholing van werknemers boven de 45 jaar, zodat zij langer aan het werk blijven en ook weer sneller een baan vinden. Zo worden er kosten voor de WW en bijstand bespaard.

De FNV ziet niets in het plan, ouderenbond ANBO gaat nog in overleg.

Wat vindt u?

Bent u het met de econoom eens om de AOW inkomensafhankelijk te maken, of moet die algemeen beschikbaar blijven? Stem eens of oneens en laat daaronder een reactie achter.

Stelling: de AOW moet inkomensafhankelijk worden

Reactie toevoegen

181 Comments

Door T.Janssen (niet gecontroleerd) op di, 21-3-2017 - 18:15

Mensen die bulken van het geld hoeven geen AOW te krijgen.Wanneer word er eens een keer aandacht besteed aan een andere ouderen groep! Mensen die nu in de IOAW zitten en ook nog eens langer op de AOW moeten wachten!En hun pensioentje in moeten leveren!Die mensen hebben het slecht!Wie doet daar eens iets aan!

Door Tilly Janssen op di, 21-3-2017 - 12:56

Rijke mensen die bulken van het geld hoeven geen AOW te hebben! Wie geeft er eens een keer aandacht aan een andere categorie ouderen die nog geen AOW hebben! Bijv. de mensen met een IOAW uitkering! Die zijn er pas echt slecht aan toe! En dan ook nog langer op je AOW moeten wachten en je pensioentje in moeten leveren! Wie besteed hier eens aandacht aan!

Door Jacques A. de Bot (niet gecontroleerd) op vr, 10-3-2017 - 20:51

Lang leve de potverteerder!!

Door Joke (niet gecontroleerd) op wo, 1-3-2017 - 11:49

De overheid heeft al 30 jaar! kunnen zien aankomen dat de babyboomgeneratie nu met pensioen zou gaan en dus AOW zou gaan ontvangen. Hiervoor reserveren was wel handig geweest, dan hadden we dit probleem nu niet gehad.

Door H Van Limpt op di, 28-2-2017 - 20:25

Weer een voorbeeld dat econoom geen echt vak is. Ze zitten er vaker langs dan dat ze echt iets fundamenteels bijdragen aan de economie. Voor de AOW is door mij 40 jaar premie betaald en fors. Dus is het niet reëel om mensen nu deze uitkering te ontnemen. Dat geldt ook voor dat steeds weer aandragen van studeren. Voor veel mensen is dit bijna niet meer te doen na hun 50ste. Zorg dat de jeugd aan de bak komt zodat die allemaal kunnen werken. Dan komt het vanzelf goed.

Door L Don-Vdzwan op ma, 27-2-2017 - 14:57

Wij hebben hiervoor veel pensioen betaald tijdens ons werk van ons loon.Ik vind dit geen goed iedee. Het wordt steeds gekker

Door Boersma M.B. (niet gecontroleerd) op vr, 24-2-2017 - 23:22

Vanwaar die paniek of gaat het om mensen een baan te geven zodat het lijkt dat de werkloosheid sterk afneemt voor de komende verkiezingen?

Door lboersma (niet gecontroleerd) op vr, 24-2-2017 - 23:20

AOW voor iedere echte Nederlander zelfde bedrag per maand mits ze ook altijd Nederlander zijn geweest.
Geen AOW naar buitenland e.e.a.goed natrekken want die namen lijken allemaal opelkaar.
Geef de a,btenaren bij de SVB periodiek een cursus om de spook aow-ers er uit te vissen.
AOW moet met de stijging of de verlaging van CBS mee op en neer te gaan.
Nederland let op uw zaak !!!
Geen gesjoemel met de AOW.
Het is al erg genoeg dat de pensioenen flex zijn aangaande de zgn. dekking percentages?

Door LBoers (niet gecontroleerd) op vr, 24-2-2017 - 23:08

AOW is voor iedere Nederlander een recht.
Maar als hier zgn.nieuwe Nederlanders komen die niet aan werkproces hebben deelgenomen hebben geen AOW opgebouwd dus de bijstand.
Maar alle Nederlanders die hier geboren en getogen zijn dien of ze nu arm of heel rijk zijn AOW te ontvangen.
Alle vormen van diffrensatie op dit terrein is lulkoek want hoe je het wend of keert ieder die dood gaat moet met de fiscus afrekenen.
Dat blijft.Dus geen gezeur over inkomensafhankelijke AOW.
Ons land gaat naar de bliksem met al deze veranderingen.Doe gewoon dan doe je gek genoeg.

Door Gerard (niet gecontroleerd) op vr, 24-2-2017 - 10:11

Miljardairs met een AOW moet je wat aan doen. Maar waar ligt de grens, bij jan modaal of bij een pensioen waar jeje hele leven voor gewerkt en betaald hebt. Je pensioen wordt minder zodra de AOW er bij komt. Dat gaat dus nooit andersom. Als je AOW inkomens afhankelijk zal worden gast je pensioen ook niet omhoog. De oude dag is berekend ivm AOW en pensioen samen. Dus geen inkomens afhankelijke AOW. Dat gaat iedereen geld kosten. Een miljardair heeft het niet nodig, de voormalige koningin ook niet. Maar blijf er van af. Iedere verandering is altijd een verslechtering.