Overzicht stemwijzers gemeenteraadsverkiezingen 2022

Help, op wie moet ik stemmen?

Op 14 maart mogen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Weet u al welke partij uw stem krijgt? Wij helpen u op weg met een overzicht van kies- en stemwijzers.

Wat doet de gemeente allemaal voor u? De inrichting van uw eigen woonomgeving wordt voor een belangrijk deel door de gemeente bepaald. Maar er gaan ook steeds meer zorgtaken naar de gemeente, en wat te denken van huisvesting of voorzieningen als een bibliotheek en een zwembad? Redenen genoeg om goed na te denken over uw keuze. Een stemwijzer kan daarbij helpen.

Stemwijzer

Veel gemeenten hebben een Stemwijzer laten samenstellen door ProDemos, op basis van de onderwerpen die lokaal spelen. Op Stemwijzer.nl ziet u snel of uw gemeente ook zo’n Stemwijzer heeft.

Kieswijzer

Een andere grote stemhulp is die van Kieswijzer.nl. Verschillende gemeenten hebben een lokale kieswijzer laten samenstellen. Op Kieswijzer.nl ziet u of uw gemeente daar ook toe behoort.

Kieskompas

Ook het kieskompas is weer van de partij! Niet alle gemeenten zijn vertegenwoordigd, maar u kunt kijken of die van u erbij staat. Ga naar Kieskompas.nl

Waarom heeft mijn gemeente geen stemwijzer?

Niet elke gemeente heeft een eigen stemwijzer en dat is meestal een kwestie van geld. Het laten maken van een stemwijzer is namelijk best kostbaar en niet elke gemeente heeft daar een potje voor. Voor inwoners van deze gemeenten zit er weinig anders op dan zelf de verschillende partijprogramma’s met elkaar te vergelijken.