Cultuurtip: Hendrik Groen komt terug

Raymond van Olphen
Raymond van Olphen

Van de ‘geheime’ dagboeken van Hendrik Groen zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. De tv-serie was een kijkcijferhit en ook in het theater was het verhaal over de Omanido-club (Oud-maar-niet-dood) een succes. Vanaf 21 december komt er een nieuw vervolg in het theater.

Victor Meijer
Victor Meijer

Alzheimer

De voorstelling ‘Hendrik Groen – Opgewekt naar de eindstreep’ laat zien hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Hendrik wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht een beetje te verliezen. Dat levert de nodige verwarrende situaties op. Door opnieuw een dagboek bij te houden doet de dementerende Hendrik Groen zijn best om grip te houden op het leven. De voorstelling zit vol met herkenbare situaties voor iedereen met een familielid of bekende die met alzheimer te maken heeft. Tijdens de tournee zal er daarom ook geld opgehaald worden voor Alzheimer Nederland, de stichting die zich inzet voor een beter leven met en een toekomst zónder dementie.

Jonge acteurs

De cast bestaat, net als de vorige Hendrik Groen-voorstellingen, uit jonge acteurs – met Beau Schneider en Britte Lagcher in de hoofdrol. Omdat er, zoals regisseur Gijs de Lange het zo treffend zegt: “In iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit.” De spelers worden bij elke voorstelling bijgestaan door een ouderenkoor uit de regio.

Trailer:

‘Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep’ is tot en met 23 april 2023 in diverse theaters te zien en gaat op 21 december in première in DeLaMar in Amsterdam. Speellijst en kaartverkoop: www.ntk.nl/voorstelling/hendrik-groen

Auteur