Prinsjesdag 2017: dit zijn de belangrijkste veranderingen

De werkloosheid daalt en de koopkracht stijgt. Ook de plannen voor de zorg, veiligheid en het salaris voor leraren zijn duidelijk. Een overzicht van de belangrijkste investeringen.

Zorg

Zowel de zorgpremie als het eigen risico neemt volgend jaar toe. De premie gaat gemiddeld €113,50 kosten, het eigen risico stijgt van €385 naar €400. De laagste inkomens krijgen de toenemende zorgkosten gecompenseerd. Hun zorgtoeslag stijgt komend jaar met €130.

Er wordt flink geïnvesteerd in de verpleeghuiszorg. In 2018 komt daar 435 miljoen bij. Over vier jaar loopt dat op tot 2,1 miljard. Het geld wordt vooral besteed aan meer personeel. 

Veiligheid

Het demissionaire kabinet reserveert daarnaast extra geld voor de veiligheid in ons land. Het geld, zo’n 120 miljoen euro, vloeit onder andere naar inlichtingendiensten AIVD en MIVD en de politie. Ook is er meer geld voor de marechaussee om Schiphol te bewaken en er komt een Landelijk Expertisecentrum Terrorisme. Voor cyberveiligheid komt in totaal 26 miljoen euro beschikbaar.

Leraren 

Basisschoolleraren krijgen naar alle waarschijnlijkheid een loonsverhoging (3 procent). Het kabinet maakt er 270 miljoen euro extra voor vrij. 

Koopkracht

Gemiddeld gaan we er komend jaar allemaal iets op vooruit. Werkenden gaan er met 0,7 procent het meest op vooruit, gepensioneerden met 0,6 procent. Voor uitkeringsgerechtigden stijgt de koopkracht met 0,3 procent. De werkloosheid daalt naar zo'n 390.000 mensen. 

Tot slot gaat er 75 miljoen extra naar de Belastingdienst. Het geld dient als buffer voor de oude computersystemen, mocht de belastinginning in gevaar komen. Lees hier alles over de hoogte van de heffingskortingen in 2018.

Bron: De Telegraaf