Aardappeltaart met tonijn

Getty Images

Vis past prima in een hartige taart, een echte aanrader. Dat is nog eens variëren met vis.

Aantal personen:  2                  Bereidingstijd: 30+ minuten

Ingrediënten

600 gram aardappelen
1 blikje tonijn op water (naturel)
½ blikje ansjovisfilets
½ bosje bieslook
1 teentje knoflook
2 eieren
50 ml halfvolle melk
peper
vloeibare margarine
1 komkommer
azijn

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in weinig water.
  2. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in stukjes.
  3. Snijd de ansjovisfilets in stukjes.
  4. Warm de oven voor op 175 °C.
  5. Was de bieslook en knip het klein.
  6. Pers het teentje knoflook uit boven een kom.
  7. Voeg de eieren, de melk en de helft van de bieslook toe en klop dit los.
  8. Giet de aardappelen af, stoom ze droog en stamp ze fijn.
  9. Roer er het eimengsel en de vis door en maak het op smaak met peper.
  10. Bestrijk een kleine ovenschaal met wat margarine en schep het mengsel erin. Strijk de bovenkant glad.
  11. Bak de taart in het midden van de hete oven in ca. 40 minuten gaar en goudgeel.
  12. Was de komkommer en schaaf hem in dunne plakken. Maak er met de rest van de bieslook, wat peper en azijn een salade van.
  13. Snijd de aardappeltaart in punten en geef de komkommersalade erbij.

Allergie info

Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Ansjovis: Ansjovisfilets worden voor het inblikken ingelegd in zout. Bewaar de ansjovis niet in het blikje, maar doe ze over in een schaaltje en dek ze af. Ze zijn dan in de koelkast nog 2 dagen houdbaar. Gebruik een kleingesneden ansjovisje als smaakmaker in de soep of door een salade. Voeg dan geen extra zout toe.

Duurzaam

Komkommer: De komkommer heeft deze maand (februari) een lage klimaatbelasting.Viswijzer: Dit recept bevat tonijn, albacore. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Albacore tonijn (Stille Oceaan) is verkrijgbaar met MSC-keurmerk. Skipjack tonijn kan een prima keuze  zijn, afhankelijk van de vangstmethode. Geelvin en Blauwvin tonijn: liever niet. 
Ei: Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten

Voedingswaardentabel

Energie                                         460 kcal
Eiwit                                              30 gram
Koolhydraten                             55 gram
Waarvan suikers                         5 gram
Vet                                                10 gram
Waarvan verzadigd vet             3 gram
Vezels                                             5 gram
Zout                                             2,3 gram

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum