PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Brunchen met zijn allen

Gezellig: een tafel vol kleine hapjes, familie en vrienden over de vloer en samen genieten van het goede leven.

Groene soep met zeven kruiden

Voor 6 tot 8 personen. Bereidingstijd 40 minuten.
• 1 sneetje licht roggebrood
• 2 el olijfolie
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 150 g knolselderij
• 30 g boter
• 30 g volkorenmeel
• 800 ml groentebouillon
• 100 ml slagroom
• 200 g gemengde verse groene kruiden (kervel, peterselie, zuring, bieslook, bladselderij, tuin­kers en munt)
• 2 à 3 el crème ­fraîche
• versgemalen peper, zout
• versgeraspte nootmuskaat
• eventueel madeliefjes voor de garnering • extra nodig: staafmixer

Bereidingswijze
Maak eerst de croutons: verwijder eventuele donkere randjes van het roggebrood, snij het sneetje in kleine blokjes en bak de croutons in hete olijfolie al omscheppend lichtbruin en krokant. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Snipper de ui en de knoflook en snij de knolselderij in kleine blokjes. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui, knoflook en knolselderij al omscheppend goudgeel en glazig. Voeg het meel toe en bak het kort mee. Schenk 700 ml bouillon erbij, breng het aan de kook, voeg de slagroom toe en laat de soep op een laag vuur 10 minuten zachtjes koken.
Was intussen de kruiden. Hou wat kervel apart voor de garnering. Pureer de rest van de kruiden met de rest van de bouillon en de crème fraîche met een staafmixer. Pureer daarna ook de soep. Roer het kruidenmengsel erdoor, breng de groene soep op smaak met peper, zout en nootmuskaat en schep de soep in kommetjes. Garneer met de roggebroodcroutons, kervelblaadjes en eventueel madeliefjes.
Per persoon 175 calorieën.

Ook voorjaarsfris: koude avocadosoep met gerookte makreel

Pureer het vruchtvlees van 2 avocado’s met het sap en de rasp van 1 limoen, 5 dl volle yoghurt, ½ tl gemalen komijn en peper en zout met een staafmixer. Breng op smaak met een paar druppels groene tabasco. Pluk 80 g gerookte makreel in stukjes. Verdeel de soep over kleine kommetjes, schep de makreel erop en garneer met fijngehakte koriander.

Quiche met appel, geitenkaas en rucola

Voor 6 tot 8 personen. Bereidingstijd 20 minuten,oventijd 25 minuten.
• 2 kleine appels
• 1 el citroensap
• 15 g boter + extra om in te vetten
• 30 g rucola
• 4 plakjes bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
• 2 el bloem om uit te rollen
• 3 eieren
•250 ml slagroom
• versgemalen peper, zout
• versgeraspte nootmuskaat
• 125 g verse geitenkaas, in vier plakken
• taartvorm ø 22 cm

Snij de geschilde appels in grove stukjes en druppel het citroensap erover. Smelt de boter in een grote koekenpan en bak de appels lichtbruin. Laat ze afkoelen. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Was en droog de rucola. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap (ø 28 cm). Bekleed de ingevette vorm met het deeg en snij de overhangende randjes eraf. Verdeel de appel en de helft van de rucola over de bodem. Klop een mengsel van de eieren, slagroom, peper, zout en nootmuskaat en schenk het in de vorm. Leg de plakken geitenkaas erop en bak de quiche in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat hem afkoelen tot lauwwarm en verdeel de rest van de rucola erover. Per persoon 350 calorieën.

Verrassende variatie: salade van radicchio

Verdeel over een schaal een in dunne ­reepjes ­gesneden roodlof ­(radicchio) met 250 g ­gehalveerde kerstomaatjes, 250 g grof verkruimelde gorgonzola en 50 g grof gehakte geroosterde ­blanke hazelnoten. Druppel er een dressing over van 4 el extra vierge olijfolie, 1 el fram­bozen­azijn, 1 tl Franse ­mosterd en peper en zout. Garneer de salade met wat verse frambozen.

Knapperig brood met venkel, zalm en waterkers

Voor 8 personen. Bereidingstijd 20 minuten.
• 1 kleine venkelknol
• 75 g waterkers
• 5 teentjes knoflook
• 1 tl zwarte peperkorrels
• ½ citroen • 350 g zalmfilet
• zout, cayennepeper
• 6 el olijfolie • 8 flinke sneetjes stokbrood

Was de venkel, halveer de knol, snij de harde kern weg en de rest in dunne reepjes. Was en droog de waterkers en pluk de blaadjes van de dikke steeltjes. Snij de knoflook in de lengte in dunne plakjes, maal de peperkorrels in een vijzel grof en pers de citroen uit. Dep de zalmfilet droog met keukenpapier, snij de vis in stukjes en besprenkel die met het citroensap. Breng op smaak met peper, zout en cayennepeper. Verhit een ruime koekenpan op hoog vuur, schenk er 2 eetlepels olijfolie in en bak de sneetjes stokbrood aan beide zijden lichtbruin. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Neem het brood en de knoflook uit de pan en schenk de rest van de olie in de pan. Bak de zalm in 3 à 4 minuten bruin en net gaar. Verdeel de venkelreepjes, de zalmstukjes, de knoflook en de waterkers over de sneetjes brood en serveer het lauwwarm.
Per persoon 200 calorieën.

Voorjaarsfruitrolletjes

Voor 16 rolletjes.
Bereidingstijd 30 minuten.
• ½ mango
• 500 g aardbeien
• ½ avocado
• 1 banaan
• 2 el limoensap
• 25 g verse munt
• 4 el ongezouten pistachenoten
• 16 velletjes rijstpapier (ø circa 22 cm)
• 4 el rijstsiroop (of ahornsiroop)
• 2 of 3 el poedersuiker
• extra nodig: 2 schone thee­doeken (niet gespoeld met wasverzachter)

Snij de mango in lange dunne repen, 200 g aardbeien in de lengte in dunne plakjes en de avocado in kleine blokjes. Verdeel de banaan in drie stukken en snij deze in de lengte in dunne repen. Druppel 1 eetlepel limoensap over de banaan en avocado. Snij de grote muntblaadjes in reepjes en hou de kleine apart voor de garnering. Hak de pistachenoten grof. Leg een theedoek op het aanrecht en vul een schaal met koud water. Week telkens 1 vel rijstpapier 1 minuut in het water. Neem het eruit, leg het op de theedoek en dep het droog met de andere theedoek.

Leg in het midden van het rijstpapier gesneden fruit, munt en pistachenootjes (hou wat pistachenootjes achter voor de garnering). Druppel er siroop over, vouw de zijkanten van het rijstpapier over het fruit en rol het op tot een rolletje. Pureer de rest van de aardbeien, het limoensap en de poedersuiker en wrijf de saus door een zeef. Snij de rolletjes doormidden en garneer ze met de achtergehouden munt en pistachenootjes. Serveer met de aardbeiensaus. Per stuk 95 calorieën.

Bron(nen):

Reactie toevoegen