Hoofdgerecht: Runderfilet op truffelpuree

Getty Images

Dit recept voor runderfilet op truffelpuree is geschikt voor 4 personen en kent een bereidingstijd van 55 minuten. Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 800 g kruimig kokende aardappelen
  • 40 g rucola
  • 1 courgette
  • ca. 10 g zwarte truffel
  • 4 runderfilets, à ca. 150 g
  • 2 el zonnebloemolie
  • 150 ml kalfsfond
  • 1 - 2 el balsamicoazijn
  • 4 el witte balsamicoazijn
  • 2 el druivenpitolie
  • 40 g koude boter
  • 100 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • enkele druppels truffelolie
  • zeezout
  • versgemalen peper

Bereiding

  1. Kook de aardappelen in water met zout in 25 minuten gaar en giet ze af. Verwarm de oven voor tot 120 °C onder- en bovenwarmte.
  2. Was en droog de rucola. Was de courgette, snijd hem in stukken van ca. 10 cm en schaaf er dunne plakken van. Blancheer ze 1-2 minuten in zout water. Laat ze goed uitlekken. Borstel de truffel schoon en hak hem fijn.
  3. Dep het vlees droog en bak aan beide kanten in hete olie bruin. Bestrooi met peper en zout leg ze 10 - 15 minuten op een rooster (boven een braadslede) in de voorverwarmde oven.
  4. Blus het braadvocht met de fond en de balsamicoazijn af en laat voor ongeveer de helft inkoken. Roer er de helft van de truffel, de witte balsamico en de druivenpitolie door. Neem de pan van het vuur, klop er 15 g in kleine stukjes gesneden boter door en breng op smaak met peper en zout.
  5. Pureer de aardappelen. Verhit de melk, de slagroom en 25 g boter. Roer het door de puree. Meng de resterende gehakte truffel erdoor en breng de puree op smaak met zout en truffelolie.
  6. Leg de courgette op de borden en schep de puree erop (eventueel met behulp van een serveerring). Verdeel de rucola erover. Snijd het vlees in plakjes en verdeel ze over de rucola en puree. Druppel de saus over de borden.
Auteur