3 x fietsen en wandelen in Polen

Vuurtoren
Poolse Organisatie voor Toerisme

Heerlijk fietsen langs de Poolse kust, wandelen door prachtige steden en dorpen of juist door de bijzondere natuur. Op deze fiets- en wandelroutes ontdek je hoe mooi en bijzonder Polen is. 

De Vuurtorenroute

Deze fietsroute verbindt in totaal 17 verschillende vuurtorens langs de Poolse kust met elkaar. De route start of in het oosten van het land op de Wislahaf (bij de vuurtoren Krynica Morska) of in het westen bij de vuurtoren in Świnouśjcie. Afhankelijk van welke route u kiest, is de totale lengte 650 tot 800 km.

Kiest u voor een vertrek uit het oosten, dan start u in de provincie Pommeren. Hier komt u langs tien vuurtorens, gelegen in grote steden of kleine kuuroorden. Op dit deel van de route kom je onder andere langs de vuurtoren in de Nieuwe Haven van Gdańsk. Deze vuurtoren behoort tot één van de mooiste van de kust. Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over de haven van Gdańsk. Kiest u voor de start in het westen, dan begint de route in de provincie West-Pommeren. Hier staan in totaal zeven vuurtorens. Hier staat een van de hoogste én oudste vuurtorens van Polen: de Świnoujście (hoogte: 65 meter, geopend: 1854). Naast deze toren staat ook een museum over vuurtorens en reddingsoperaties op zee. Bekijk hier meer over deze themaroute.

Getty Images

De vuurtoren van Świnouśjcie. Beeld: Poolse Organisatie voor Toerisme.

Mennonietenroute

Deze fiets- of wandelroute vertelt een bijzondere geschiedenis van de Nederlandse Mennonieten die zich in de 16e eeuw in Polen hebben gevestigd. Mennonieten houden zich strikt aan de evangelische regels. Ze vormen de oudste, nog bestaande ‘doperse’ kerk. In Nederland worden ze ook wel doopsgezinden genoemd. 

Getty Images

Een huis in de stijl van de Mennonieten. Beeld: Poolse Organisatie voor Toerisme.

Op het eerste deel van de route geniet u vooral van de prachtige natuur en de bijzondere dorpen. U kunt de route zien als ‘onderweg naar de Mennonieten’, omdat in dit deel weinig sporen van de gemeenschap te zien zijn. U start in Gdańsk, naar de brug van Kiezmark. Deze route is ongeveer 35 km lang. Het tweede deel van de route is bijna 100 km lang en laat de geschiedenis van de Mennonieten het beste zien. De route gaat door heel Żuławy Wiślane, het deltagebied van de rivier de Wisla. In de stad Nowy Dwór Gdański vindt u het Żuławy Historisch Park waar verschillende tentoonstellingen over de mennonitische gemeenschap worden georganiseerd. Verderop de route kom je door Malbork, waar mennonitische begraafplaatsen liggen. Ontdek de route hier.

Getty Images

Lokale producten bij de Mennonieten. Beeld: Poolse Organisatie voor Toerisme.

De Adelaarsnestenroute

Op deze route fiets of wandel je langs kastelen die zich op heuveltoppen bevinden. De kastelen zijn door de kalksteenformaties soms moeilijk te bereiken, vandaar dat de route ‘de Adelaarsnestenroute’ heet. De route van 163,9 km lang en loopt van Krakau naar Częstochowa. Voor zowel fietsers als wandelaars is de route een prachtige manier om de provincie Silezië en een deel van de provincie Klein Polen te ontdekken. 

Getty Images

Kasteel Bobolice, op de Adelaarsnestenroute. Beeld: Poolse Organisatie voor Toerisme.

Onderweg kom je langs/door de volgende steden en dorpen: Krakau, Korzkiew, Ojców, Pieskowa Skała, Rabsztyn, Smoleń, Pilica, Ogrodzieniec, Morsko, Bobolice, Mirów, Olsztyn en Częstochowa. U kunt de route op iedere plek starten, ook halverwege. Bent u in Częstochowa? Dan kan de route ook andersom. De route is goed begaanbaar voor zowel wandelaars als fietsers. De dagetappes zijn ingedeeld tussen de 20 en 25km.  Hier lees je meer over deze route.

Getty Images

Kasteel Ogrodzieniec op de Adelaarsnestenroute. Beeld: Poolse Organisatie voor Toerisme.

Bent u nog niet uitgefietst? Bekijk andere themaroutes in Polen hier.

Auteur